czwartek, 8 maja 2025

Majowe tartaletki z botwinką i dymką

Za majowym oknem jeszcze nie tak ciepło, jakby się chciało ale skrzynki w warzywniaku już kuszą świeżością i kolorami.
Coraz więcej wszelkich odcieni zieleni i różu, które śpiewają o pełnej wiośnie :)
Zabieram ze sobą do majowej kuchni bukiet botwinki i pęczek chrupiącej cebuli dymki z ogromnym, szczypiorkiem, którym nigdy nie umiem się oprzeć o tej porze roku.
Kilka chwil podsmażam całość na maśle, dodaję przyprawy, świeży koper i trochę miody z cytryną dla równowago smaków.
Małe foremki wyłożone aromatycznym ciastem z dodatkiem koperku i odrobiny suszonego czosnku już czekają na kremowe, różowe nadzienie, by wspólnie stworzyć pyszną, wiosenną przekąskę idealną na mojwe biesiadowanie! :)
Dla chętnych jeszcze plaster kremowego Camemberta, który pogłębi nieco smak, tworząc mały berecik na tartaletce.
Proste, pyszne, pełne głębokiego smaku Maja, które świetnie sprawdzą się również na piknikach, których już nie mogę się doczekać!
























Majowe tartaletki z botwinką i dymką

na 6 szt.
Potrzebujesz:
Kruche ciasto

  • 200g mąki
  • 80g zimnego masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
Nadzienie:
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (3 buraczki)
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • ser camembert lub brie (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj z ciasta walec i podziel na 6 równych części.
3. Foremki na tartaletki (ja wykorzystałam tackę do muffinek) natłuść i wysyp bułką tartą.
4. Każdą z foremek wyłóż dokładnie ciastem (dno i boki).
5. Wypełnij obficie tartaletki nadzieniem, ułóż plasterek sera camembert na wierzchu.
6. Piecz w 180*C przez 30min.

Nadzienie
1. Botwinkę i dymkę umyj dokładnie i drobno pokrój, łacznie z obranymi buraczkami.
2. Zieleninę podsmaż na maśle, aż zwiędznie.
3. Dodaj zioła, podlej wodą i duż do momentu, aż buraczki zmiękną, następnie odparuj nadmiar wody.
4. Zdejmij patelnię z palnika, dopraw miodem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. -odstaw do przestudzenia.
5. Gdy nadzienie lekko przestygnie, wmieszaj śmietanę i wykładaj do tartaletek.

Smacznego!







































May tartlets with young beetroot and spring onion
for 6 pieces
Ingredients:
Shortcrust pastry
  • 200g flour
  • 80g cold butter
  • 5 tablespoons cold water
  • a pinch of salt
  • 1/3 teaspoon dried garlic
  • 1 teaspoon chopped dill
Filling:
  • 1 bunch of beetroot with beetroot (3 beetroots)
  • 2 spring onions with chives
  • 2 gloves of garlic
  • 1/2 tablespoon clarified butter
  • 1/3 cup water
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1 tablespoon lemon juice (or more to taste)
  • 2 teaspoons honey
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 2 tablespoons 18% cream
  • salt and pepper to taste
Add to this:
  • Camembert or brie cheese (optional)
Method:
1. Knead a smooth dough from the given ingredients.
2. Form a cylinder from the dough and divide into 6 equal parts.
3. Grease the tartlet tins (I used a muffin tray) and sprinkle with breadcrumbs.
4. Line each tin thoroughly with the dough (bottom and sides).
5. Fill the tartlets generously with the filling, place a slice of camembert cheese on top.
6. Bake at 180*C for 30 minutes.

Filling
1. Wash the chard and spring onion thoroughly and chop finely, including the peeled beetroot.
2. Fry the greens in butter until they wilt.
3. Add the herbs, add water and cook until the beetroot softens, then evaporate the excess water.
4. Remove the pan from the heat, season with honey, salt, pepper and lemon juice. -set aside to cool.
5. When the filling has cooled slightly, stir in the cream and spread into the tartlets.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...