Za majowym oknem jeszcze nie tak ciepło, jakby się chciało ale skrzynki w warzywniaku już kuszą świeżością i kolorami.
Coraz więcej wszelkich odcieni zieleni i różu, które śpiewają o pełnej wiośnie :)
Zabieram ze sobą do majowej kuchni bukiet botwinki i pęczek chrupiącej cebuli dymki z ogromnym, szczypiorkiem, którym nigdy nie umiem się oprzeć o tej porze roku.
Kilka chwil podsmażam całość na maśle, dodaję przyprawy, świeży koper i trochę miody z cytryną dla równowago smaków.
Małe foremki wyłożone aromatycznym ciastem z dodatkiem koperku i odrobiny suszonego czosnku już czekają na kremowe, różowe nadzienie, by wspólnie stworzyć pyszną, wiosenną przekąskę idealną na mojwe biesiadowanie! :)
Dla chętnych jeszcze plaster kremowego Camemberta, który pogłębi nieco smak, tworząc mały berecik na tartaletce.
Proste, pyszne, pełne głębokiego smaku Maja, które świetnie sprawdzą się również na piknikach, których już nie mogę się doczekać!
na 6 szt.
Potrzebujesz:
Kruche ciasto
- 200g mąki
- 80g zimnego masła
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 pęczek botwinki z buraczkami (3 buraczki)
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki klarowanego masła
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- ser camembert lub brie (opcjonalnie)
- 200g flour
- 80g cold butter
- 5 tablespoons cold water
- a pinch of salt
- 1/3 teaspoon dried garlic
- 1 teaspoon chopped dill
- 1 bunch of beetroot with beetroot (3 beetroots)
- 2 spring onions with chives
- 2 gloves of garlic
- 1/2 tablespoon clarified butter
- 1/3 cup water
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 tablespoon lemon juice (or more to taste)
- 2 teaspoons honey
- 1 tablespoon chopped dill
- 2 tablespoons 18% cream
- salt and pepper to taste
- Camembert or brie cheese (optional)
2. Form a cylinder from the dough and divide into 6 equal parts.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz