czwartek, 29 maja 2025

Tarta na ziemniaczanym spodzie ze szparagami

Kochani, donoszę, że po deszczowych dniach wygrzewałam się na trawie w słońcu w środku lasu i to był jeden ze wspanialszych momentów minionego weekendu! :)
Już nie mogłam doczekać się tej cieplejszej beztroski, dlatego stawiam dziś na stole absolutnie fenomenatną tartę ze szparagami, by uczcić te wiosenno-letnie przyjemności.
To pierwsze szparagi w tym sezonie w mojej kuchni i tym razem postanowiłam podać je w złotej ziemniaczanej koronie i na ziołowej pierzynce z suszonymi pomidorami.
Spód do tarty zrobiony z ziemniaków to świetny pomysł na dodanie do dania większej ilości błonnika ale także na wytrawną tartę bez glutenu.
Całość aromatyczna, świeża i pełna jędrnych zielonych szparagów zatopionych w wyrazistym nadzieniu i w ziemniaczanych objęciach, które podczas pieczenia zyskują lekką chrupkość na brzegach :)
Pyszne, proste i naprawdę warte uwagi, dopóki szparagi wciąż królują w warzywniakowych skrzynkach!
To tarta idealna na obiad, czy kolację ale także do zabrania na lunch do pracy, dzięki czemu smak przeniesie Was na moment od biurka do letniego ogrodu pełnego zieleni i aromatu ziół.
Chodź, zrób sobie tę przyjemność na nadchodzćy weekend i na co dzień ♥


Tarta na ziemniaczanym spodzie ze szparagami 
Potrzebujesz:

  • 800g ugotowanych ziemniaków
Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 pęczek szparagów
  • 3 jajka
  • 125g serka mascarpone
  • 100ml mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • parmezan (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Formę do pieczenia (u mnie tortownica) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj lekko olejem.
2. Wyłóż do formy ugotowane ziemniaki i ugniatając je np. dnem szklanki, stwórz spód do tarty (dno i boki formy do połowy wysokości).

Nadzienie:
1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto.
2. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki - łodygi pokrój w mniejsze kawałki i rozłóż równomiernie na ziemniaczanym spodzie. Odłóż główki szparagowe do ozdoby.
3. Podsmażoną cebulkę wymieszaj z posiekanymi ziołami i suszonymi pomidorami i rozłóż na szparagach.
4. W misce połącz jajka, mascarpone, mleko, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek na jednolitą masę.
5. Wylej masę równomiernie na nadzienie tarty i ułóż na wierzch szparagowe główki, a całość oprósz parmezanem.
6. Piecz 45min w 180*C.

Smacznego!






































Potato crust tart with asparagus
Ingredients:
  • 800g boiled potatoes
Filling:
  • 1 onion
  • 2 cloves garlic
  • 2 tablespoons chopped sun-dried tomatoes in oil
  • 1 tablespoon chopped chives
  • 1/2 tablespoon chopped dill
  • 1 bunch of asparagus
  • 3 eggs
  • 125g mascarpone cheese
  • 100ml milk
  • 1/2 teaspoon ground sweet paprika
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • Parmesan (optional)
Method:
1. Line a baking tin (I used a springform pan) with baking paper and grease lightly with oil.
2. Place boiled potatoes in the tin and press them down, e.g. with the bottom of a glass, to create a base for the tart (bottom and sides of the tin to half the height).

Filling:
1. Finely chop the onion and fry until golden.
2. Wash the asparagus and snap off the woody ends - cut the stalks into smaller pieces and spread evenly over the potato base. Set aside the asparagus heads for decoration.
3. Mix the fried onion with the chopped herbs and dried tomatoes and spread over the asparagus.
4. In a bowl, combine the eggs, mascarpone, milk, spices and garlic pressed through a press until smooth.
5. Pour the mixture evenly over the filling of the tart and arrange the asparagus heads on top, and sprinkle with parmesan.
6. Bake for 45 minutes at 180*C.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...