piątek, 19 września 2025

Najprostsze ciasto cynamonowe ze śliwkami

Zastanawiałam się ostatnio co sprawia, że dom pachnie domem...
Jak tworzy się ten zapach, który od progu otula Cię bezpieczeństwem i przytulnością.
I pewnie składa się na to wiele czynników, więc próbując zadomowić podobny zapach też u siebie, upiekłam niezwykle przytulne ciasto cynamonowe ze śliwkami.
Mięciutkie, jak ulubiony koc i pachnące najprzyjemniejszymi jesiennymi chwilami.
W zwieńczeniu pysznie soczyste sezonowe śliwki, które rozświetlają owocowością cynamonową bazę, a wokół nich chrzęszcząca pod zębami cukrowa skorupka.
Wewnątrz kryje się też cynamonowa wstążka smaku, która podbija cynamonową głębię tego pulchnego wypieku.
Do tego kawa lub ulubiona herbata i można owinąć się przyjemnością lekką, jak srebrzyste nitki pajęczynek początku jesieni :)
Proste, szybkie, efektowne dzięki cynamonowej nitce w środku, wilgotne i tak dobre, że z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
Mieszajcie zatem cynamon z cukrem i wypestkujcie śliwki, niech to będzie słodki wrzesień :)




Ciasto cynamonowe ze śliwkami
Potrzebujesz:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
Cynamonowa warstwa:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 8 śliwek (lub więcej)
  • 2 łyżeczki zimnego masła
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz wszystkie suche produkty.
2. W drugiej misce połącz mokre składniki i jajka - połącz.
3. Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj na jednolite ciasto bez grudek.
4. Połowę ciasta wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
5. Połącz cukier z cynamonem i rozsyp połowę równomiernie na ciasto w foremce.
6. Wylej pozostałe ciasto do formy i rozprowadź równomiernie i posyp cukrem z cynamonem.
7. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestek - układaj na cieście skórką do dołu.
8. Masło pokrój na małe kawałki i poukładaj na cieście między owocami.
9. Piecz w 180*C przez 30min.

Smacznego!





Cinnamon Plum Cake
Ingredients:
  • 3 cups wheat flour
  • 1/2 cup sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • a pinch of salt
  • 1.5 teaspoons vanilla sugar
  • 2 eggs
  • 1 cup oil
  • 1 cup milk
Cinnamon layer:
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 1 level tablespoon cinnamon
Additional ingredients:
  • 8 plums (or more)
  • 2 teaspoons cold butter
Method:
1. In a bowl, combine all the dry ingredients.
2. In another bowl, combine the wet ingredients and eggs.
3. Pour the wet ingredients into the dry ingredients and mix until smooth, without any lumps.
4. Pour half of the batter into a baking pan lined with parchment paper and spread evenly.
5. Combine the sugar and cinnamon and sprinkle half evenly over the batter in the pan.
6. Pour the remaining batter into the pan and spread evenly. 7. Wash the plums, cut them in half, and remove the pits. Place them skin-side down on the dough.
8. Cut the butter into small pieces and arrange them on the dough between the plums.
9. Bake at 180°C (350°F) for 30 minutes.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...