Zastanawiałam się ostatnio co sprawia, że dom pachnie domem...
Jak tworzy się ten zapach, który od progu otula Cię bezpieczeństwem i przytulnością.
I pewnie składa się na to wiele czynników, więc próbując zadomowić podobny zapach też u siebie, upiekłam niezwykle przytulne ciasto cynamonowe ze śliwkami.
Mięciutkie, jak ulubiony koc i pachnące najprzyjemniejszymi jesiennymi chwilami.
W zwieńczeniu pysznie soczyste sezonowe śliwki, które rozświetlają owocowością cynamonową bazę, a wokół nich chrzęszcząca pod zębami cukrowa skorupka.
Wewnątrz kryje się też cynamonowa wstążka smaku, która podbija cynamonową głębię tego pulchnego wypieku.
Do tego kawa lub ulubiona herbata i można owinąć się przyjemnością lekką, jak srebrzyste nitki pajęczynek początku jesieni :)
Proste, szybkie, efektowne dzięki cynamonowej nitce w środku, wilgotne i tak dobre, że z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
Mieszajcie zatem cynamon z cukrem i wypestkujcie śliwki, niech to będzie słodki wrzesień :)
Potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 8 śliwek (lub więcej)
- 2 łyżeczki zimnego masła
1. W misce połącz wszystkie suche produkty.
- 3 cups wheat flour
- 1/2 cup sugar
- 2 teaspoons baking powder
- a pinch of salt
- 1.5 teaspoons vanilla sugar
- 2 eggs
- 1 cup oil
- 1 cup milk
- 3 tablespoons brown sugar
- 1 level tablespoon cinnamon
- 8 plums (or more)
- 2 teaspoons cold butter
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz