Nazwałam ten sos różowym, bo zanim doprawiłam go papryką, to kolor naprawdę był różowy dzięki połączeniu serka i koncentratu pomidorowego, co bardzo mnie zauroczyło, a więc niech tak już zostanie :)
Za oknem pierwszy śnieg i przytulność oraz spokój, które tylko on potrafi przynieść swoimi srebrzystymi gwiazdkami.
Zapraszam więc dziś na treściwy, rozgrzewający i sycący obiad, który pysznie rozpieści podniebienie kremowym sosem, gdy za oknem zimno i biało.
Soczyste udka z kurczaka zanurzone w sosie razem z kawałeczkami podwędzanego boczku, który pogłębia smak, pękatymi pieczarkami i podsmażaną cebulką pełną swej charakterystycznej słodyczy.
Proste danie, które zachwyci niejednego miłośnika mięsa i wypełni wnętrzem przytulnością i troską, gdy na dworze zimowe powietrze owiewa policzki.
Sam sos przypomina nieco ten od Strogonow, jednak brak mu czerwonej papryki i kwaśności z kiszonych ogórków, które świetnie pasują tu jako dodatek :)
Jest jednak dużo bogatszy o wędzony aromat boczku i papryki wędzonej oraz ilość pieczarek i solidną porcję pietruszki, która dodaje tu wyrazistości.
Danie pysznie komponuje się z ziemniakami ale świetnie sprawdzi się też tutaj kasza lub ryż, jeśli tak wolicie!
Siadajcie więc do stołu na rozgrzewającą porcję soczystego kurczaka w kremowym sosie. Chodźcie póki gorące!
Kurczak w różowym sosie z pieczarkami i boczkiem
Potrzebujesz:
- 4-6 udek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 50g parzonego wędzonego boczku
- 250g małych pieczarek
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 szklanki wody / bulionu
- 100g kremowego serka śmietankowego / śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
- 4-6 chicken thighs
- 1 large onion
- 50g cooked smoked bacon
- 250g small mushrooms
- 2 heaping teaspoons tomato paste
- 1 bay leaf
- 3 allspice berries
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/3 teaspoon smoked paprika
- 1/2 cup water/broth
- 100g cream cheese/whipping cream
- salt and pepper to taste
- 1/2 teaspoon honey
- 1 tablespoon chopped parsley + more for serving
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz