wtorek, 25 listopada 2025

Kurczak w różowym sosie z pieczarkami i boczkiem

Nazwałam ten sos różowym, bo zanim doprawiłam go papryką, to kolor naprawdę był różowy dzięki połączeniu serka i koncentratu pomidorowego, co bardzo mnie zauroczyło, a więc niech tak już zostanie :)
Za oknem pierwszy śnieg i przytulność oraz spokój, które tylko on potrafi przynieść swoimi srebrzystymi gwiazdkami.
Zapraszam więc dziś na treściwy, rozgrzewający i sycący obiad, który pysznie rozpieści podniebienie kremowym sosem, gdy za oknem zimno i biało.
Soczyste udka z kurczaka zanurzone w sosie razem z kawałeczkami podwędzanego boczku, który pogłębia smak, pękatymi pieczarkami i podsmażaną cebulką pełną swej charakterystycznej słodyczy.
Proste danie, które zachwyci niejednego miłośnika mięsa i wypełni wnętrzem przytulnością i troską, gdy na dworze zimowe powietrze owiewa policzki.
Sam sos przypomina nieco ten od Strogonow, jednak brak mu czerwonej papryki i kwaśności z kiszonych ogórków, które świetnie pasują tu jako dodatek :)
Jest jednak dużo bogatszy o wędzony aromat boczku i papryki wędzonej oraz ilość pieczarek i solidną porcję pietruszki, która dodaje tu wyrazistości.
Danie pysznie komponuje się z ziemniakami ale świetnie sprawdzi się też tutaj kasza lub ryż, jeśli tak wolicie!
Siadajcie więc do stołu na rozgrzewającą porcję soczystego kurczaka w kremowym sosie. Chodźcie póki gorące!























Kurczak w różowym sosie z pieczarkami i boczkiem
Potrzebujesz:

  • 4-6 udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 50g parzonego wędzonego boczku
  • 250g małych pieczarek
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki wody / bulionu
  • 100g kremowego serka śmietankowego / śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Na suchej patelni podsmaż lekko posolone udka z kurczaka, zaczynając od strony skóry, by wytopił się tłuszcz - smaż po 3-5min z każdej strony.
2. Kurczaka zdejmij z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek i posiekaną drobno cebulę - smaż do zrumienienia razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Na patelnię dodaj pokrojone na grubsze kawałki pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i smaż jeszcze 3-5min.
4. Zalej całość wodą/bulionem, wmieszaj serek do połączenia i włóż do sosu kurczaka.
5. Duś całość przez 10-15 min., a następnie dodaj miód, natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane dodatkową porcją pietruszki.

Smacznego!







































Mushrooms and bacon pink sauce chicken 
Ingredients:
  • 4-6 chicken thighs
  • 1 large onion
  • 50g cooked smoked bacon
  • 250g small mushrooms
  • 2 heaping teaspoons tomato paste
  • 1 bay leaf
  • 3 allspice berries
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1/2 teaspoon dried rosemary
  • 1/2 teaspoon sweet paprika
  • 1/3 teaspoon smoked paprika
  • 1/2 cup water/broth
  • 100g cream cheese/whipping cream
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 teaspoon honey
  • 1 tablespoon chopped parsley + more for serving
Method:
1. In a dry pan, lightly fry the chicken thighs, starting from the skin side, to render the fat. Fry for 3-5 minutes on each side. 
2. Remove the chicken from the pan and fry the diced bacon and finely chopped onion in the remaining fat. Cook until golden brown, along with the bay leaf and allspice.
3. Add the diced mushrooms, tomato paste, and spices to the pan and cook for another 3-5 minutes.
4. Pour in the water/stock, stir in the cream cheese until combined, and add the chicken to the sauce.
5. Simmer for 10-15 minutes, then add the honey, parsley, and season with salt and pepper.
6. Serve sprinkled with additional parsley.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...