czwartek, 20 listopada 2025

Rozkoszne cynamonki z mascarpone, jabłkami i gruszką

Uwierzycie, że jest już druga połowa Listopada?
Nie raz wydaje mi się, że czas w tym roku pędzi, jak nigdy dotąd.
Mimo wszystko staram się być najbardziej obecną, jak mogę w danym momencie i nie wybiegać za daleko z planami, poza tymi najważniejszymi.
Zanim więc rzucę się zupełnie w świąteczne układanie menu i poszukiwanie zimowych smaków, zapraszam Was dziś na niezwykle przytulną wariację na temat cynamonek, które w tym roku osiągnęły chyba szczyt swojej popularności w mediach.
Przed Państwem cynamonki nadziane kremowym mascarpone i jesiennymi owocami :)
Całość skąpana w cynamonowym aromacie z dodatkiem gałki muszkatołowej i goździków, które otulają podniebienie, łagodnie przesuwając nas w coraz bardziej zimowe klimaty.
Mięciutkie drożdżowe ciasto trzymające w swoich złotych ramionach kremowe nadzienie z owocowo-korzenną nutą to pyszny pomysł na umilenie jesiennych dni.
Ja robię zazwyczaj mniejsze bułeczki, które łatwo zabrać ze sobą w drogę, na wzór tych szwedzkich - takie zdecydowanie lepiej mi wchodzą, niż te duże w amerykańskiej wersji.
Jeśli masz więc ochotę osłodzić sobie trochę koniec Listopada, to serdecznie Cię zapraszam po jesienną bułeczkę z mascarpone i owocami ♥



Cynamonki z mascarpone, jabłkami i gruszką
na ok. 20 bułeczek
Potrzebujesz:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250g lekko ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 100g roztopionego masła / oleju
  • szczypta soli
  • 50g świeżej gruszki pokrojonej w drobną kostkę
  • 50g świeżego jabłka pokrojonego w drobna kostkę
Nadzienie:
  • 50g świeżej gruszki pokrojonej w drobną kostkę
  • 50g świeżego jabłka pokrojonego w drobna kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 200g mascarpone
Sposób przyrządzenia:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć elastyczne, jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 25cm x 60cm.
5. Równomiernie rozsmaruj nadzienie na cieście, zostawiając ok. 2-3cm marginesu wzdłuż jednego dłuższego boku.
6. Zwijaj ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu, a następnie pokrój na 2-3cm plastry ostrym nożem
7. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz też użyć papilotek do muffinek) i posmaruj rozmąconym jajkiem.
8. Piecz w 200*C przez 8min.

Nadzienie:
1. Gruszkę i jabłko umieść w garnku, zasyp cukrem, dodaj przyprawy i skrop cytryną - gotuj do momentu, aż owoce zmiękną, a nadmiar soków odparuje.
2. Wyjmij goździki z owoców i odstaw masę do ostudzenia.
3. Połącz dokładnie z mascarpone.

Smacznego!



Cinnamon Rolls with Mascarpone, Apples, and Pear
makes about 20 rolls
Ingredients:
  • 25g fresh yeast
  • 250g slightly warm milk
  • 50g sugar
  • 400g all-purpose flour
  • 100g melted butter/oil
  • pinch of salt
  • 50g fresh pear, finely diced
  • 50g fresh apple, finely diced
Filling:
  • 50g fresh pear, finely diced
  • 50g fresh apple, finely diced
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • pinch of nutmeg
  • 2 cloves
  • 2 tablespoons brown sugar
  • a few drops of lemon juice
  • 200g mascarpone
Method:
1. Dissolve the yeast and sugar in warm milk. 2. Pour the yeast mixture into a bowl and add the remaining ingredients – knead into a smooth, elastic dough.
3. Cover and set aside in a warm place to rise for 1 hour.
4. Knead the risen dough again on a floured surface and roll it out into a 25cm x 60cm rectangle.
5. Spread the filling evenly over the dough, leaving a 2-3cm border along one long edge.
6. Roll the dough into a cylinder along the long edge towards the border, then cut into 2-3cm slices with a sharp knife.
7. Place the rolls on a baking sheet lined with baking paper (you can also use muffin cups) and brush with beaten egg.
8. Bake at 200°C for 8 minutes.

Filling:
1. Place the pear and apple in a pot, sprinkle with sugar, add spices, and drizzle with lemon juice. Cook until the fruit softens and any excess juices evaporate.
2. Remove the cloves from the fruit and set the mixture aside to cool.
3. Combine thoroughly with the mascarpone.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...