Uwielbiam zbierać grzyby, jednak zazwyczaj jedzenie ich świeżych to dla mnie wyzwanie.
Ale gdy pomarszczą się uroczo podczas suszenia, nabiorą intensywnego aromatu, to przechowuję je w słoiku, jak największy skarb :)
Postanowiłam zatem ugotować moją pierwszą grzybową zupę, jako inspirację na nadchodzące święta ale i rozgrzewającą pyszność z leśnym aromatem.
W podstawie poczciwe pieczarki z ziemniakami i marchewką, a do tego duża garść leśnych grzybów suszonych, które wzbogacają to proste danie o całe może głębi smaku i aromatu.
Całość podkręcona tymiankiem i rozmarynem, które kochają się w grzybach bez najmniejszego zawstydzenia.
Gotowa zupa zmiksowana z odrobiną słodkiej śmietanki nabiera zupełnie nowego charakteru, przyjemnie łaskocząc podniebienie swoim leśnym ciepłem i kremową konsystencją.
Podałam ją z siekanym orzechami pekan (choć włoskie sprawdzą się tu wspaniale) i natką pietruszki, która rozjaśnia te ziemiste kolory nie tylko barwą ale i smakiem :)
Ta zupa to pyszny pomysł dla każdego, kto lubuje się w grzybowym smaku ale już nie koniecznie w grzybowej konsystencji, jeśli chodzi o świeże grzyby leśne.
Świetnie sprawdzi się też na wigilijnym stole jako nowa odsłona grzybowej, jeśli właśnie ta zupa króluje u Was w Święta.
Pyszna, sycąca i lekka zarazem, a do tego niosąca w sobie całą gamę aromatów, które otulają serdecznością i przytulnością, wypełniając swym zapachem cały dom ♥
Zupa krem z suszonymi grzybami
Potrzebujesz:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 500g pieczarek
- 10g suszonych grzybów - duża garść (namoczonych w wodzie)
- 500ml bulionu
- 100ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- orzechy i natka pietruszki do podania.
- 1 tablespoon olive oil
- 1 large onion
- 2 cloves garlic
- 1 bay leaf
- 3 large potatoes
- 1 carrot
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon sweet smoked paprika
- 500g button mushrooms
- 10g dried mushrooms - a large handful (soaked in water)
- 500ml broth
- 100ml 30% cream
- salt and pepper to taste
- nuts and parsley, for serving
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz