niedziela, 21 grudnia 2025

Mleczny krem do piernika i ciast

Już od kilku lat staram się przygotowywać na Święta ten niezwykły Staropolski Piernik Dojrzewający.
W zeszłym roku odpuściłam ten punkt ze względu na trudny czas po odejściu mojego psa ale w tym roku postanowiłam wypełnić nową kuchnię tym niezwykle domowym i przytulnym aromatem.
Zazwyczaj przedkładałam upieczone blaty piernika powidłami śliwkowymi, a tym roku dodałam do tego jeszcze krem mleczny.
Gdy zobaczyłam w internetowych czeluściach piernik przełożony podobnym kremem, wiedziałam, że w tym roku chcę, żeby i mój piernik się czymś wyróżnił :)
Przerobiłam oryginalną recepturę pod swoje upodobania, czyli przede wszystkim zastąpiłam masło serkiem i tak powstał jeden z najprostszych, niezwykle puszystych i uzależniająco pysznych kremów.
Przygotowanie go wymaga małego nakładu pracy, za to efekt jest wielki :)
Idealnie pasuje do korzennych piernikowych blatów ale myślę, że równie wspaniale będzie komponował się z letnimi ciastami pełnymi owoców, czy z kruchymi tartami.
Puszysty i biały, jak świeży śnieg, którego obecnie nie ma, ale który możemy ubić sobie w dużej misie ze skondensowanym mlekiem, a potem przełożyć nim wigilijne ciasto ♥
Upiekłam więc aż cztery korzenno-miodowe piernikowe blaty i przełożyłam dwoma warstwami mlecznego kremu, który wspaniale nawilża ciasto i komponuje się korzennymi przyprawami i jedną warstwą powideł węgierkowych dla zachowania tradycji i owocowego kontrastu.
Efekt mnie absolutnie zachwycił, więc część tego pysznego wypieku podarowałam przyjaciołom, a reszta czeka gotowa na wigilijny wieczór.
Jeśli macie ochotę zaskoczyć siebie i świątecznych gości czymś pysznym i słodkim, to gorąco zachęcam do wykorzystania w swoich wypiekach tego prostego i puszystego mlecznego kremu!





















Mleczny krem do piernika i ciast:
Potrzebujesz:

  • 300 g słodzonego, skondensowanego mleka z puszki
  • 500 g kremowego twarożku naturalnego / mascarpone
  • ziarenka z 1 laski wanilii / 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 150 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. W misie umieść twarożek kremowy i mleko skondensowane i zmiksuj do całkowitego połączenia.
2. Do twarożkowej masy dodaj sok z cytryny, mleko w proszku i wanilię - ponownie zmiksuj na jednolitą masę.
3. Zwiększ obroty miksera na najwyższe i ubijaj całość przez 3-5 min, aż krem stanie się puszysty.
4. Gotowym kremem przekładaj ciasto i schłodź.

Smacznego!


































Milk Cream for gingerbread and cakes:
Ingredients:
  • 300 g canned sweetened condensed milk
  • 500 g cream cheese /mascarpone
  • seeds from 1 vanilla pod/1 teaspoon vanilla sugar
  • 150 g whole milk powder
  • 1 teaspoon lemon juice
Method:
1. Place the cream cheese and condensed milk in a bowl and mix until thoroughly combined.
2. Add the lemon juice, milk powder, and vanilla to the cottage cheese mixture and mix again until smooth.
3. Increase the mixer speed to high and beat for 3-5 minutes, until the cream is fluffy.
4. Spread the cream over the cake and chill.

Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...