Do Świąt zostało już tylko kilka dni, o czym świadczy nie tylko świąteczny pośpiech na ulicach i w sklepach ale też to, jak chętnie klikacie w wigilijne przepisy na blogu, a w szczególności te o śledziach.
Przychodzę dziś zatem z bardzo prostym i bardzo aromatycznym pomysłem śledziowym na tegoroczny stół.
Śledzie cytrynowe to zaskakujące połączenie kilku prostych i bardzo wyrazistych składników, które nadają śledziom wyjątkowej lekkości i aromatu.
W podstawie oczywiście cytryna, która sprawia, że ryba staje się nieco jędrniejsza.
Do tego świeżo starty imbir, płatki chili, aromatyczny zielony koperek i piórka cebuli, które łączą wszystkie smaki w jedno.
Im dłużej śledzie postoją w tej słonecznej marynacie, tym smaki lepiej się przegryzą i stworzą harmonijną całość, której naprawdę trudno się oprzeć :)
To zimowa, lekko rozgrzewająca podniebienie marynata, w której pluskają się srebrzyste kawałki śledzia, zachęcające do wspólnego czasu i rozjaśniają swoją cytrynową nutą ziemiste, wigilijne smaki.
Bardzo proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę zaskakujące!
Śledzie cytrynowe
Potrzebujesz:
- 6 płatów śledzia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 plastry cytryny
- 1/2 łyżeczki płatków chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 mała cebula
- 2 gałązki koperku
- dobrej jakości olej / oliwa do zalania
- 6 herring fillets
- zest of 1 lemon
- 1 teaspoon lemon juice
- 2 lemon slices
- 1/2 teaspoon chili flakes (or more if you like it spicier)
- 1 teaspoon freshly grated ginger
- 1 small onion
- 2 sprigs dill
- good quality oil/olive oil for marinating
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz