sobota, 20 grudnia 2025

Śledzie cytrynowe

Do Świąt zostało już tylko kilka dni, o czym świadczy nie tylko świąteczny pośpiech na ulicach i w sklepach ale też to, jak chętnie klikacie w wigilijne przepisy na blogu, a w szczególności te o śledziach.
Przychodzę dziś zatem z bardzo prostym i bardzo aromatycznym pomysłem śledziowym na tegoroczny stół.
Śledzie cytrynowe to zaskakujące połączenie kilku prostych i bardzo wyrazistych składników, które nadają śledziom wyjątkowej lekkości i aromatu.
W podstawie oczywiście cytryna, która sprawia, że ryba staje się nieco jędrniejsza.
Do tego świeżo starty imbir, płatki chili, aromatyczny zielony koperek i piórka cebuli, które łączą wszystkie smaki w jedno.
Im dłużej śledzie postoją w tej słonecznej marynacie, tym smaki lepiej się przegryzą i stworzą harmonijną całość, której naprawdę trudno się oprzeć :)
To zimowa, lekko rozgrzewająca podniebienie marynata, w której pluskają się srebrzyste kawałki śledzia, zachęcające do wspólnego czasu i rozjaśniają swoją cytrynową nutą ziemiste, wigilijne smaki.
Bardzo proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę zaskakujące!























Śledzie cytrynowe
Potrzebujesz:

  • 6 płatów śledzia
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 plastry cytryny
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki koperku
  • dobrej jakości olej / oliwa do zalania
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokrój w piórka, a śledzia na kawałki wybranej wielkości.
2. W misce połącz skórkę i sok z cytryny z płatkami chili, startym imbirem i 4 łyżkami oleju - dokładnie połącz.
3. Na dnie słoika ułóż plaster cytryny, gałązkę koperku i kilka piórek cebuli oraz warstwę śledzia i zalej łyżką cytrynowej marynaty.
4. Powtarzaj tę czynność do skończenia składników, a całość zalej pozostałym olejem, tak, by wszystko przykrywał.
5. Odstaw do lodówki na 1 dobę.

Smacznego!


Lemon Herring
Ingredients:
  • 6 herring fillets
  • zest of 1 lemon
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 2 lemon slices
  • 1/2 teaspoon chili flakes (or more if you like it spicier)
  • 1 teaspoon freshly grated ginger
  • 1 small onion
  • 2 sprigs dill
  • good quality oil/olive oil for marinating
Method:
1. Dice the onion and cut the herring into pieces of your choice.
2. In a bowl, combine the lemon zest and juice with the chili flakes, grated ginger, and 4 tablespoons of oil – combine thoroughly.
3. Place a lemon slice, a sprig of dill, a few onion leaves, and a layer of herring in the bottom of the jar, then pour in a tablespoon of lemon marinade.
4. Repeat this process until all the ingredients are used up, then pour in the remaining oil to cover everything. 
5. Set aside in the fridge for 1 day and night.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...