wtorek, 9 grudnia 2025

Świąteczne galaretki i pralinki prezentowe

Jeśli zaczynacie już powoli planować świąteczne menu lub szukacie czegoś, co moglibyście zanieść do kogoś na świąteczny stół albo...dołożyć (bardzo delikatnie) do upominku, to zapraszam dziś na małe słodkości.
Niezwykle proste, zaskakująco efektowne i malujące szeroki uśmiech rozkoszy na wypełnionej pysznościami buzi :)
W zestawie dziś pomarańczowo-śmietankowe galaretki z majaczącą w tle cynamonową nutą i mocno czekoladowe pralinki na jogurcie - intensywne i bardzo kremowe.
Pomarańcze, słodka śmietanka ubita na niemal śnieżny puch, cynamon i czekolada to esencja zimowych rozkoszy podniebienia i świątecznego, przytulnego czasu.
Wystarczy kawa lub herbata i talerzyk z malutką słodyczą, by ten moment zapisał się w pamięci wyjątkowym smakiem.
Każda z tych słodkości nie zajmie Wam więcej, niż 30 min. przygotowania, plus czas chłodzenia i tężenia, by kilka chwil później zachwycić tak samo Was, jak i wszystkich, których poczęstujecie tymi słodkimi pięknotkami :)
To też świetne słodycze dla osób, które nie jedzą glutenu!
A jeśli szukacie jeszcze więcej pomysłów na jadalne prezenty, to koniecznie sprawdźcie te 3 pomysły w jednym wpisie oraz zimowy syrop z orzechów laskowych








































Świąteczne galaretki pomarańczowo-śmietankowe
Potrzebujesz:
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 100ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła do śmietanki
Sposób przyrządzenia:
1. 1 szklankę soku pomarańczowego podgrzej ze skórką z pomarańczy i cynamonem aż będzie mocno ciepła ale nie gorąca.
2. W pozostałej części soku namocz żelatynę - pozostaw aż napęcznieje.
3. Śmietankę ubij na sztywno s syropem klonowym i szczyptą soli.
4. Ciepły podgrzany sok zdejmij z palnika i dodaj do niego całą namoczoną żelatynę - wymieszaj bardzo dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
5. Do przestudzonego pomarańczowego płynu dodaj ubitą śmietanę i mieszaj delikatnie do całkowitego połączenia.
6. Całość przelej do foremki dokładnie wyłożonej folią spożywczą (dno i boki) i włóż do lodówki do stężenia na ok. 3-4h (w tym czasie śmietanka uniesie się do góry i stworzy cienką piankową warstwę:)).

Smacznego!


Christmas Orange and Cream Jellies
Ingredients:
  • 1.5 cups orange juice
  • zest of 1 whole orange
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 2 pinches cinnamon
  • 2.5 tablespoons gelatin
  • 100ml 30% cream
  • pinch of salt
  • 3 tablespoons maple syrup or other sweetener
Method:
1. Heat 1 cup orange juice with orange zest and cinnamon until warm, but not hot.
2. Soak the gelatin in the remaining juice and let it swell.
3. Whip the cream until stiff peaks form with the maple syrup and a pinch of salt.
4. Remove the warm juice from the heat and add the soaked gelatin. Mix thoroughly until the gelatin is completely dissolved. 
5. Add the whipped cream to the cooled orange liquid and mix gently until fully combined.
6. Pour the mixture into a cake tin lined with plastic wrap (bottom and sides) and refrigerate until set for about 3-4 hours (during this time, the cream will rise to the top and form a thin, foamy layer).

Enjoy!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czekoladowo-jogurtowe pralinki
Potrzebujesz:
  • 1 łyżka masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 pełne łyżki miodu
Polewa:
  • 70g gorzkiej czekolady
  • płatki soli (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem.
2. W misce połącz na jednolitą masę jogurt, kakao i miód.
3. Do jogurtowej masy wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem i bardzo dokładnie połącz.
4. Masę włóż do lodówki na ok. 30min.
5. Ze schłodzonej masy formuj pralinki wielkości orzecha włoskiego i odkładaj na tackę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz ułatwić sobie formowanie używając do tego dwóch łyżeczek).
6. Uformowane kulki włóż do zamrażarki na ok. 1h
7. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przy pomocy dwóch widelców zanurzaj w niej zmrożone czekoladowe kulki - odkładaj na papier do pieczenia i posyp odrobiną płatków soli.
8. Schłodź.

Smacznego!



Chocolate-Yogurt Pralines
Ingredients:
  • 1 tablespoon butter
  • 50g dark chocolate
  • 3/4 cup plain yogurt
  • 1/2 cup dark cocoa powder
  • 2 heaping tablespoons honey
Chocolate shell:
  • 70g dark chocolate
  • salt flakes (optional)
Method:
1. Melt the chocolate in a double boiler with the butter.
2. In a bowl, combine the yogurt, cocoa powder, and honey until smooth.
3. Pour the melted chocolate and butter mixture into the yogurt mixture and combine thoroughly.
4. Refrigerate the mixture for about 30 minutes.
5. Form walnut-sized pralines from the chilled mixture and place them on a baking sheet lined with parchment paper (you can make shaping easier by using two teaspoons). 6. Place the formed balls in the freezer for approximately 1 hour.
7. Meanwhile, melt the chocolate in a double boiler and, using two forks, dip the frozen chocolate balls in the chocolate. Place them on parchment paper and sprinkle with a pinch of salt.
8. Chill.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...