poniedziałek, 22 grudnia 2025

Ulubione śledzie Gwiazdora - z makiem

Chociaż u nas od zawsze prezenty pod choinką zostawia Mikołaj, to nazwałam te śledzie od Gwiazdora, gdyż jawi mi się on jako bardziej realny, trochę bardziej słowiański i przytulniejszy :)
Widzę go w swojej wyobraźni, jak po długim dniu siada w swoim wełnianym błękitnym swetrze przy ciężkim drewnianym stole, przeczesuje siwą brodę dłonią i nadziewa na widelec kawałek srebrzystego śledzia w kremowym sosie :)
Za oknem drewnianej chatki szumi zimowy las przykryty grubym śnieżnym puchem, a w tle ogień trzaska w kominku.
Każdy kolejny kęs maluje uśmiech pyszności na pomarszczonej mrozem twarzy Gwiazdora, który z lubością zerka na zimowy krajobraz ze swojego przytulnego i pysznego miejsca.
Biały sos na bazie śmietany i majonezu to kremowa podstawa dla wszystkich tekstur i smaków, jakie się w nim kryją.
Jest wyrazisty czosnek i ziołowa natka pietruszki, która niweluje jego mocny aromat.
Są chrupiące orzechy i mak, symbolizujący w święta obfitość i dobrobyt, a całość zroszona rubinowymi diamencikami pestek granatu, które od czasu do czasu strzelają między zębami sokiem, który dodaje temu daniu owocowej świeżości i rozjaśnia zimowe smaki.
Jeszcze tylko odrobina aromatycznego rozmarynu, który wprowadza nieco głębi i można wypełnić się zimową rozkoszą podniebienia :)
Jeśli masz ochotę postawić na stole jeszcze więcej magii w ten świąteczny czas, to siekaj orzechy i wyciągaj mak, by przyrządzić te przepyszne śledzie pełne zimowo-świątecznych obfitości!
Niech Wam się darzy, a Gwiazdor przyniesie mnóstwo dobra!

Wesołych Świąt! ♥



Ulubione śledzie Gwiazdora
Potrzebujesz:
  • 6 płatów śledzia a'la matias
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki suchego maku (u mnie mielony)
  • 1 łyżka siekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Dodaj mak, posiekane orzechy, natkę pietruszki, pestki granatu i przyprawy - wymieszaj do połączenia.
3. Wyłóż sos na półmisek i ułóż na nim kawałki śledzia, jeśli serwujesz od razu lub wymieszaj sos z pokrojonymi śledziami i przełóż do słoika, by przeszły wszystkimi smakami - przechowuj w lodówce.

Smacznego!



Santa's Favorite Herring
Ingredients:
  • fillets of herring a'la matias
  • 1 clove of garlic
  • 100g sour cream
  • 4 heaping tablespoons of mayonnaise
  • 2 teaspoons of dry poppy seeds (I used the ground one)
  • 1 tablespoon of chopped pecans or walnuts
  • 2 tablespoons of chopped parsley
  • 2 tablespoons of pomegranate seeds
  • 1/2 teaspoon of dried rosemary
  • 1/3 teaspoon of pepper
  • a pinch of salt
Method:
1. In a bowl, combine the sour cream, mayonnaise, and pressed garlic.
2. Add the poppy seeds, chopped nuts, parsley, pomegranate seeds, and spices - mix until combined. 
3. Pour the sauce onto a platter and arrange the herring pieces on top if serving immediately, or mix the sauce with the sliced ​​herring and transfer to a jar to allow all the flavors to combine - store in the refrigerator.

Enjoy!


 





































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...