Widzę go w swojej wyobraźni, jak po długim dniu siada w swoim wełnianym błękitnym swetrze przy ciężkim drewnianym stole, przeczesuje siwą brodę dłonią i nadziewa na widelec kawałek srebrzystego śledzia w kremowym sosie :)
Za oknem drewnianej chatki szumi zimowy las przykryty grubym śnieżnym puchem, a w tle ogień trzaska w kominku.
Każdy kolejny kęs maluje uśmiech pyszności na pomarszczonej mrozem twarzy Gwiazdora, który z lubością zerka na zimowy krajobraz ze swojego przytulnego i pysznego miejsca.
Biały sos na bazie śmietany i majonezu to kremowa podstawa dla wszystkich tekstur i smaków, jakie się w nim kryją.
Jest wyrazisty czosnek i ziołowa natka pietruszki, która niweluje jego mocny aromat.
Są chrupiące orzechy i mak, symbolizujący w święta obfitość i dobrobyt, a całość zroszona rubinowymi diamencikami pestek granatu, które od czasu do czasu strzelają między zębami sokiem, który dodaje temu daniu owocowej świeżości i rozjaśnia zimowe smaki.
Jeszcze tylko odrobina aromatycznego rozmarynu, który wprowadza nieco głębi i można wypełnić się zimową rozkoszą podniebienia :)
Jeśli masz ochotę postawić na stole jeszcze więcej magii w ten świąteczny czas, to siekaj orzechy i wyciągaj mak, by przyrządzić te przepyszne śledzie pełne zimowo-świątecznych obfitości!
Niech Wam się darzy, a Gwiazdor przyniesie mnóstwo dobra!
Wesołych Świąt! ♥
Ulubione śledzie Gwiazdora
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 6 płatów śledzia a'la matias
- 1 ząbek czosnku
- 100g kwaśnej śmietany
- 4 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki suchego maku (u mnie mielony)
- 1 łyżka siekanych orzechów pekan lub włoskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pestek granatu
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Dodaj mak, posiekane orzechy, natkę pietruszki, pestki granatu i przyprawy - wymieszaj do połączenia.
3. Wyłóż sos na półmisek i ułóż na nim kawałki śledzia, jeśli serwujesz od razu lub wymieszaj sos z pokrojonymi śledziami i przełóż do słoika, by przeszły wszystkimi smakami - przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Santa's Favorite Herring
Ingredients:
- 6 fillets of herring a'la matias
- 1 clove of garlic
- 100g sour cream
- 4 heaping tablespoons of mayonnaise
- 2 teaspoons of dry poppy seeds (I used the ground one)
- 1 tablespoon of chopped pecans or walnuts
- 2 tablespoons of chopped parsley
- 2 tablespoons of pomegranate seeds
- 1/2 teaspoon of dried rosemary
- 1/3 teaspoon of pepper
- a pinch of salt
Method:
1. In a bowl, combine the sour cream, mayonnaise, and pressed garlic.
2. Add the poppy seeds, chopped nuts, parsley, pomegranate seeds, and spices - mix until combined.
3. Pour the sauce onto a platter and arrange the herring pieces on top if serving immediately, or mix the sauce with the sliced herring and transfer to a jar to allow all the flavors to combine - store in the refrigerator.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz