niedziela, 11 października 2015

Słońce w słoiku na szare wieczory i chłodne poranki

Te małe, złote śliweczki, trochę zapomniane w naszych kuchniach, noszą w sobie dużo smaku i witamin.
Usprawniają pracę jelit, pomagają się pozbyć złego cholesterolu i zbędnego tłuszczu.
W przypadku wolnych rodników działają jak miotła i wymiatają je pierwszorzędnie!
Kiedyś całą gromadą, na działkach zbieraliśmy je do koszyka, a potem babcia, albo któraś z cioć gotowały z nich kompot :) Do tego kawałek ciasta i radość naszej gromadki była pełna!
Na jednej z takich działek rośnie jeszcze mirabelkowe drzewko.
Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :)
Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem wanilii, który moim zdaniem wybitnie do nich pasuje, i zamknąć w słoikach.
Ich zapach przypomina mi tamte ciepłe, jesienne dni :)
Jeśli macie do nich dostęp, koniecznie spróbujcie zrobić ten mus!
Jest bardzo prosty, słoneczny i pyszny :)
Na szare wieczory i chłodne poranki.



























Mus z mirabelek z wanilią

Potrzebujesz:
  • 2,5kg mirabelek
  • 1,5 szklanki cukru ( lub więcej/ mniej w zależności od stopnia kwaśności śliwek)
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
1a. Umyte owoce włóż do dużego garnka,  zalej szklanką wody i gotuj to popękania skórek i miękkości.
1b. Umyte owoce wypestkuj, włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj to miękkości owoców.*
2. Ugotowane mirabelki przetrzyj przez sitko/ zmiksuj na gładką masę ( jeśli są wypestkowane).
3. Do musu dodaj cukier.
4. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydobądź z niej ziarenka.
5. Ziarenka dodaj do musu i zagotuj.
6. Musem wypełniaj wyparzone słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Smacznego!

* Wypestkowanie mirabelek nie jest tutaj konieczne, jednak na pewno ułatwi wytwarzanie musu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...