I pierwsze, jakie zrobiłam na zamówienie :)
Wyszło naprawdę dobrze, więc pędzę się nim z Wami podzielić!
Kolejny dobry sposób na przemycenie na talerz dziecka szpinaku, który w tym wypadku pochłonie razem z dokładką ;)
Szpinaku nie czuć w smaku absolutnie, za to wspaniale wygląda i pobudza kubki smakowe w całym, spragnionym smakowitości, pyszczku :)
Nazwa genialnie odzwierciedla wygląd ciasta, które przyciąga niemałą uwagę.
Ta zmora dzieciństwa, te paskudne zielone liście w cieście?!
O TAK!
Rozmrażajcie szpinak, czas na coś słodkiego! :D
Ciasto leśny mech
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)
- 3 jajka
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g serka mascarpone
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1,5- 2 łyżki cukru pudru
Owoc granatu/ jeżyny/ maliny
Sposób przyrządzenia:
1. Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do kompletnego rozmrożenia.
2. Odciśnij odrobinę soku z rozmrożonego szpinaku.
3. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem wanilinowym.
4. Do masy wolno dodawaj olej, cały czas miksując.
5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do masy - miksuj do połączenia się składników.
6. Do całości dodaj wcześniej rozmrożony i odsączony szpinak - wymieszaj dokładnie z ciastem.
7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą/ mąką.
8. Przelej ciasto i piecz ok. 70min w 180*C.
9. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w poprzek na pół ( 2 blaty).
10. Górną część pokrusz, a dolną pokryj z wierzchu kremem.
11. Na krem posyp pokruszony wierzch ciasta i udekoruj granatem/ jeżynami/ malinami.
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz