sobota, 5 marca 2016

Koktajl porannego ogrodnika

Wiosna tuż za rogiem.
W skrzynkach, doniczkach i ogrodach spod ziemi nieśmiało wychylają się tulipany, zioła i reszta zielonych przyjaciół.
Na wierzbach pierwsze bazie kotki, na krzaczkach pierwsze pąki i listki.
Z czym, jak nie z zielenią i rześkimi porankami kojarzy się wiosna? :D
Dlatego w Kuchni powstał koktajl na powitanie wiosny!
Najlepiej w ogrodzie o poranku :)
Pysznie zdrowy, pobudzający, słodki, choć bez cukru, czy miodu, dodatkowo wspomagający trawienie :)
Wymaga mocnego sprzętu!
Zanim wiosna zagości w naszych kalendarzach, przywitajmy ją w szklance zielonego koktajlu :D
Na zdjęciach debiutuje moja mała, domowa szkółka jarmużu.
Jeszcze chwila i przeniosą się na balkon! :D



























Koktajl porannego ogrodnika
Potrzebujesz:

  • 25g świeżego jarmużu
  • 400ml mleka
  • 5-6 suszonych daktyli
  • 3 suszone śliwki
  • 1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przyrządzenia:
1. Jarmuż oczyść z grubych łodyg.
2. W wysokim naczyniu umieść daktyle i śliwki- dokładnie je zblenduj na gładką masę.
3. Do daktylowo- śliwkowej masy dodaj jarmuż, mleko i kawę- zblenduj/ zmiksuj wszystko ze sobą dokładnie, do uzyskania konsystencji koktajlu.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jestem zaskoczona kompozycją i totalnie zaintrygowana.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...