czwartek, 9 czerwca 2016

Bezglutenowe muffiny o smaku karaibskich wakacji

Sezon letni w kurortach i w ogóle w turystyce już rozpoczęty.
Pierwsi turyści rozkładają koce na plażach, a podróżnicy pakują konserwy i śpiwory z zamiarem zdobycia kolejnych punktów na mapie.
Lato, lato! :)
Co kojarzy się z wakacjami i co widnieje na większości katalogów z ofertami egzotycznych wypraw?
Palmy!
A co kojarzy się z palmami?
Kokosy i rajskie wyspy i kraje otoczone lazurowymi wodami mórz i oceanów!
To może Karaiby na dobry początek? :)
Pełne słońca i wszystkiego co kojarzy się z najbardziej esencjonalną egzotyką.
W tym soczyste mango i aromatyczny kokos :D
Właśnie te dwa smaki dominują w przedstawianych dzisiaj muffinach!
Przenikają się ze sobą między puszystymi warstwami muffinowego ciasta.
Są super!
W dodatku bez glutenu, dlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :)
Moja siostra, która zalicza się do takowych, pochłonęła 3/4 całego wypieku - to chyba dobra rekomendacja? :D
Spróbujcie!




























Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango
Potrzebujesz:
Mus:
  • 200g miąższu mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki cukru
  • 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie)
  • 1 żółtko
Ciasto na muffiny:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Mus:
1. Mango zblenduj na gładko razem z cukrem, miętą i sokiem z cytryny.
2. Do owocowej masy dodaj żółtko- wymieszaj dokładnie.
3. Podgrzewaj na najmniejszym gazie ciągle mieszając tak, żeby mus zgęstniał, ale żółtko się nie ścięło - to ważny punkt w jego przygotowaniu!
4. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia.

Ciasto:
1. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta.

Całość:
1. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami.
2. Każdą z nich wypełnij ciastem do 1/3 jej wysokości.
3. Na ciasto w papilotkach układaj po 1 łyżce ostudzonego musu z mango.
4. Na mus wyłóż kolejną warstwę ciasta, tak, by całość wypełniała 3/4 papilotki.
5. Piecz w 180*C przez ok. 20min.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Muffiny o smaku słońca - zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają sie pysznie i rzeczywiście tropikalnie😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, polecam! :) Na pewno Cię nie zawiodą! :)

      Usuń
  3. Apetycznie wyglądają...i ten mus. Uwielbiam mango i wszystko z nim :) Na pewno wypróbuję ...
    http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...