Nie jest to jego klasyczna wersja, bo podstawy stanowią bezowe blaty :)
Na nieszczęście moich obwodów okazuje się, że jestem pavlovą maniaczką...
Już po raz drugi piekłam bezę według wskazówek Donala Skehana (-> mój pierwszy raz) i przyznaję, że jest to moja ulubiona i najprostsza metoda przygotowywania bezowych podstaw, a wypróbowałam ich już naprawdę wiele!
Niesamowicie proste to wszystko, a jeszcze przyjemniejsze, jeśli posiadacie drylownicę...jeżeli nie, to słodkie zwieńczenie będzie okupione ręcznym pozbywaniem się pestek z wiśni, co wciąż jest warte efektu końcowego :D
Całość wyszła przepysznie lekka i nie za słodka, dzięki dodatkowi kakao i świeżych wiśni, jak na Czarny Las przystało.
Musicie sami przekonać się, jak dobrze smakuje!
Idealny na niecodzienny letni deser lub specjalną okazję, jaką mogą być urodziny dziadka Mirka ( tak jak w tym przypadku).
Koniecznie spróbujcie tej słodyczy, póki jeszcze wiśniowe sady uginają się pod ciężarem owoców!
Teraz są najlepsze :)
A czekolada i wiśnie to nie tylko wykwintne ale i zawsze bardzo dobre i pyszne połączenie! :D
Dla dziadka i reszty gromady!
Tort bezowy Czarny Las
Potrzebujesz:
Bezowe blaty
- 250g cukru pudru
- 4 duże białka
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
Krem:
- 250g mascarpone
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki wiśniowego likieru/ niesłodzonego soku wiśniowego*
* na przykład tego, który wydzieli się przy drylowaniu wiśni
- 500g świeżych wiśni
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Bezowe blaty:
1. Piekarnik nastaw na 150*C.
2. Białka i cukier puder umieść w misie i ubijaj nieustannie przez 10min. na najwyższych obrotach.
3. Kiedy masa zrobi się błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
4. Dodaj kakao i wymieszaj szpatułką ( nie musi być dokładnie).
5. Podziel masę na pół.
6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm.
7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min w 150*C.
8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Mascarpone ubij z cukrem.
1. Mascarpone ubij z cukrem.
2. Do całości dodaj śmietanę i likier/ sok wiśniowy i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Do tego:
1. Wiśnie umyj i pozbaw pestek.
Całość:
1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy i wyłóż połowę wiśni.
2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz kolejne czynności.
3. Na sam wierzch zetrzyj kostkę czekolady.
4. Można również ozdobić listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Jest cudowna! Nie lubię bez, ale ta mnie oczarowała :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo mi miło! Dzięki :D
Usuń