poniedziałek, 11 lipca 2016

Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach

Lato pełną parą!
Razem ze swoimi wybuchowymi nastrojami, jakimi są gwałtowne burze i niemiłosierne upały przemierza nasz kontynent raźnym krokiem.
Myślę, że w tym roku prawie dorównuje impulsywności włoskiej kobiety ;)
Włochy - kolejna ciepła destynacja letnich wojaży!
Kraj makaronów i ukochanej przez wszystkich pizzy; ciepła, pięknych kobiet, przystojnych mężczyzn o kruczoczarnych włosach, serdeczności, romansów, cudownych winnic, architektury, artystów i gościnności.
W mojej kuchni też dzisiaj włosko, ale nieco spokojniej i łagodniej :)
Letnia ( w sezonie i temperaturze - bo podsmażony boczek jest najpyszniejszy na ciepło!) sałatka, jaką Was dzisiaj częstuję, jest zainspirowana dwoma bardzo włoskimi smakami.
Pierwszym z nich jest popularna na półwyspie przystawka: groszek z pancettą- u mnie w tej roli wystąpił pyszny i bogaty w witaminy rodzimy bób oraz wędzony boczek.
Drugi włoski smak to GREMOLATA- charakterystyczny dodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki.
Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco), ale można go dodawać niemal do wszystkiego!
Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :)
Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku?
Sami zdecydujcie, próbując pysznej letniej sałatki w odcieniach zieleni o ciepłych i jednocześnie orzeźwiających smakach i aromatach.
Na pewno pełna witaminy C! :)
Avanti do kuchni! :D




























Zielona sałatka z gremolatą i boczkiem
Potrzebujesz:

  • 500g bobu
  • 500g cukinii ( 1 młoda)
  • 100g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
Gremolata:
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
Do tego:
  • sól 
  • olej/ oliwa
Sposób przyrządzenia:
1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto.
3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę ( ok. 1cm x 1cm- nie obieraz ze skórki! ), a czosnek w półplasterki.
4. Usmażony boczek zdejmij z patelni cedzakiem i odłóż do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem.
5. Na wytopionym z boczku tłuszczu zrumień, a nawet delikatnie przypiecz cukinię i czosnek.
6. Ugotowany bób obierz z łupin.

Gremolata:
1. Połącz ze sobą posiekaną natkę pietruszki z otartą skórką z cytryny.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Przesiekaj ze sobą całość bardzo mocno i dokładnie dla połączenia się smaków.

Całość:
1. Cukinię i bób wsyp do miski.
2. Wymieszaj wszystko z gremolatą i posyp usmażonym boczkiem.
3. Dopraw do smaku solą i skrop oliwą/ olejem.

Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...