wtorek, 30 sierpnia 2016

Ejjeh- arabskie placuszki pietruszkowe z cukinią

Znalazłam je całkiem niedawno w spisie potraw, które miały być przygotowywane na warsztatach kulinarnych.
W warsztatach nie uczestniczyłam, ale czy to przeszkadza w przygotowaniu tego specjału w domowym zaciszu? ;)
Absolutnie!
Internetowe otchłanie nadeszły z pomocą i przepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii.
Są niesamowicie delikatne i przepyszne!
Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii.
Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt!
Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem. ;)
Nazwa wypowiadana, tak jak jest napisana wydaje się być dużo delikatniejsza i subtelniejsza, niż ta wypowiadana właściwie: Adżeh ( kto by pomyślał, że to właśnie tak?!), która brzmi nawet dość groźnie w ustach rodowitego Araba!
Nazwa nazwą, a placuszki są tak pyszne i proste w przygotowaniu, że niezależnie od kraju pochodzenia i tego, gdzie będziecie je smażyć, uśmiech przepełniony smakowitością nie zejdzie Wam z ust!
I z pewnością przepadniecie w ich delikatność bez reszty! ;)
Szczególnie teraz, kiedy cukinii i pietruszki pod dostatkiem.






























Ejjeh
Potrzebujesz:
  • 700g cukinii (1 średnia)
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 jaj
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  • 1 + 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
  • olej
Dip:
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • 2 szczypty mielonego kuminu
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię obierz (wydrąż nasiona jeśli są już zbyt twarde) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Startą cukinię zasyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na bok.
3. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Cukinię dokładnie odciśnij z soku i wymieszaj z pietruszką z czosnkiem, jajami, mąką i przyprawami.
5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami.
7. Podawaj gorące z dipem.

Dip:
1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem.

Smacznego!



























Ejjeh
Ingredients:
  • 700g zucchini (1 medium)
  • 1.5 bunch of parsley
  • 2 large garlic cloves
  • 5 eggs
  • 2-3 heaped tablespoons flour
  • 1 + 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon black pepper
  • 1/2 teaspoon ground cumin (optional)
  • Oil
Dip:
  • A cup of natural yoghurt
  • 1 garlic clove
  • 2 pinch of ground cumin
Method:
1. Peel zucchini (hollow the seeds if they are too hard) and grater it on large-meshed grater.
2. Sprinkle grated zucchini with a teaspoon of salt, stir and set aside.
3. Chop parsley finely and add mashed garlic.
4. Drain the juice from zucchini and mix zucchini with garlic parsley, eggs, flour and spices.
5. On a large amount of oil fry the cakes until golden on both sides.
6. Remove excess oil with paper towels from ready cakes.
7. Serve hot with dip.

Dip:
1. Mix yoghurt with mashed garlic and cumin together.

Enjoy!









































W akcji: Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...