Ich aromat i słodka woń wypełnia wszystkie zakamarki kuchni, domu i klatki schodowej...jeżeli mieszkacie w budynku, który takową zawiera :D
Na klatce bloku, w którym mieszkam, podobno też pachniało pomidorowo-ziołową rozpustą!
Pieczone warzywa mają to do siebie, że emanują pyszną słodkością - właśnie dlatego, moim zdaniem, pieczone biją na głowę smakiem wszystkie inne sposoby ich przygotowywania ;)
Do pysznych słodkawych i lekko pikantnych pomidorów dokładam grillowany cypryjski ser halloumi.
Jest bardzo wyrazisty w smaku i idealnie dopełnia potrawę swoją słonością.
Cudowny koniec lata z pieczonymi pomidorami na widelcu :)
Do tego pszenne pieczywo - opiekane, albo nie, jak wolicie :)
Siadajcie do stołu!
Czosnkowe pomidory z piekarnika z serem halloumi
Potrzebujesz:
- 6-8 pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 3 suszone listki laurowe
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 ser halloumi
- ulubione pieczywo ( najlepiej pszenne)
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem.
2. Czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki- 1 ząbek na 3 części- posyp nim pomidory.
3. Liście laurowe pokrusz na mniejsze kawałki i posyp nimi pomidory.
4. Papryczkę chilli pokrój w półplasterki/ paseczki i również dodaj do pomidorów.
5. Całość oprósz solą pieprzem i posyp ziarnami kolendry.
6. Wszystko skrop 3 łyżkami oleju i piecz przez 40min. w 160*C.
7. Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 0,5cm i smaż na patelni grillowej na złoty kolor z dwóch stron.
8. Podawaj ciepły ser ze świeżo upieczonymi pomidorami i pieczywem! :D
Smacznego!
Nawet u mnie zapachniało!;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
Dziękuję za przyjęcie do akcji! polecam pomidorki :D
Usuń