poniedziałek, 5 września 2016

Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia

Dziś jest taki dzień, kiedy ołowiane chmury mozolnie pełznące po niebie, prawie zaczepiają szarymi brzuchami o kominy.
Sweter i ciepła herbata sprawnie ratują senne nastroje, a przepyszna tarta w letnich kolorach, wypełniona po brzegi pierwszym smakiem dyni w moim kuchennym sezonie, unosi kąciki ust w pysznym uśmiechu :)
Pieprz lekko rozgrzewa.
Delikatna słodycz dyni, groszku i podsmażonej cebulki wspaniale kontrastuje z korzennością gałki muszkatołowej.
Kolejna tarta, która powstała na potrzebę wykorzystania pysznego, twardego i słonego sera bałkańskiego z owczego mleka.
Jest dużo delikatniejsza w smaku od tej pierwszej, jednak równie dobrze komponuje się z wyrazistym smakiem sera.
Jeżeli nie macie sera bałkańskiego z solanki to feta też spełni tu swoją rolę znakomicie :)
Tarta sprawdzi się zarówno w pochmurne dni, jak i te promieniejące słońcem.
Przed nami dyniowy sezon, nie zapomnijcie zafundować sobie dyniowej pyszności w postaci tej znakomitej tarty!
Delikatna i wyrazista zarazem na pewno zachwyci także Wasze podniebienia!







































Dyniowa tarta z groszkiem i cebulką na szpinakowym spodzie
Potrzebujesz:
Ciasto
  • 120g zimnego masła/ margaryny
  • 220g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g mrożonego szpinaku
Farsz:
  • 400g dynii
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki zielonego groszku ( u mnie z puszki)
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli + szczypta
  • olej
Do tego:
  • Bałkański ser owczy/ feta
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Rozmróź szpinak.
2. Z ciastowych produktów ( oprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto.
3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste.)
4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą oleju, wysyp mąką/ bułką tartą i wylep ją ciastem.
5. Ciasto obficie ponakłuwaj widelcem i piecz 15min. w 180*C.

Farsz:
1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli.
2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli.
3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami.
4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem.

Całość:
1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj w 180*C kolejne 15-18min.
2. Podawaj ciepłą posypaną pokruszonym serem bałkańskim/ fetą i natką pietruszki.

Smacznego!










































Pumpkin tart with peas and onion on a spinach crust
Ingredients:
Crust:

  • 120g of cold butter / margarine
  • 220g of flour
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 150g of frozen spinach

Stuffing:

  • 400g of pumpkin
  • 1 medium onion
  • 3 tablespoons of green peas (I used canned peas)
  • 2 eggs
  • 1/3 glass of milk
  • 1/2 teaspoon of grated nutmeg
  • 3/4 teaspoon of pepper
  • 1/2 teaspoon of salt + a pinch
  • Oil

Additionally:

  • Balkan sheep's cheese / feta
  • chopped parsley

Method:
Crust:
1. Thaw the spinach.
2. Using all crust ingredients (except spinach) knead dough with quick movements.
3. Squeeze liquid out as much as possible from the thawed spinach and add spinach to dough - knead again (if the dough is too sticky, add 1 tablespoon of flour - the dough should be smooth and elastic.)
4. Grease the tart form with a thin layer of oil, sprinkle it over the flour / breadcrumbs and put in thoroughly the spinach dough.
5. Make plenty of holes with a fork and bake 15 minutes. at 180*C.

Stuffing:
1. Cook the pumpkin until tender.
2. Cut onion and saute it on little amount of oil, add a pinch of salt.
3. Mash pumpkin until puree and mix it with eggs, milk and spices.
4. Add peas and onion and mix everything together.

Whole:
1. Pour the finished stuffing on the baked crust bottom and bake 180*C for 15-18min.
2. Serve warm, sprinkled with crumbled Balkan cheese / feta cheese and chopped parsley.

Enjoy!



14 komentarzy:

  1. Jaki ładny ten szpinakowy spód! Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty i takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Koniecznie muszę wypróbowac ten przepis. Pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na spód! :) zawsze robię biały lub razowy, a tu proszę! Zapisuję inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto urozmaicać dania na różnych poziomach :) cieszę się, że spód przypadł do gustu :)dzięki!

      Usuń
  4. cudownie wygląda i moje smaki, uwielbiam szpinak i uwiódł mnie pomysł na szpinakowy spód!

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdą tartę biorę w ciemno. Twoja propozycja jest wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń
  6. Och jak to pysznie wygląda ❤️ Doskonały przepis, zapisuję do ulubionych 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś zdecydowanie dla mnie:) uwielbiam tarty w takim wykonaniu, spód pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...