Niby wciąż bardzo ciepło, pogoda piękna ale słońce już innym ciepłem muska nasze ramiona i policzki, a zachody inny mają odcień złota.
Ale ciągle pięknie!
Zaraz po wiośnie, latojesień jest moją ulubioną półporą roku :)
To taki czas kiedy po wizycie w ogrodzie lub sadzie wychodzimy z koszem wypełnionym po brzegi.
Po jednej z takich wizyt, tata przytachał do domu przeogromną torbę opadłych antonówek.
Myślę, że 15kg to było na pewno, jeśli nie więcej!
A wiadomo, że szarlotka jest najlepsza właśnie ze spadów ;)
Dodałam do niej kardamon, zalałam leciutką pianką, a potem siedziałam na balkonie i popijałam ją herbatą.
Kardamonowa szarlotka jest tak aromatyczna, że wypełnia kuchnię zapachem jeszcze zanim się ją upiecze, a w smaku dużo mniej oczywista, niż ta z dodatkiem cynamonu.
Przygotowanie całości składa się z trzech łatwych etapów i są one naprawdę warte wykonania :D
Koniecznie jej spróbujcie w ten jabłkowy czas!
Kardamonowa szarlotka
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 120g masła
- 220g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
Mus jabłkowy:
- 1kg jabłek ( u mnie antonówka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 4-5 strąków kardamonu
Do tego:
- 1 białko jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć ciasto.
2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4.
4. Większą częścią ciasta wyłóż boki i spód formy średniej wielkości (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą/mąką) i obficie ponakłuwaj widelcem.
5. Piecz 15min. w 180*C.
Mus jabłkowy:
1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
2. Owoce pokrój na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą, zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek- mieszając od czasu do czasu.
3. Ze strączków kardamony wydobądź ziarenka i utrzyj je w moździerzu.
4. Gotowy mus zestaw z palnika, wmieszaj w niego utarty kardamon i przestudź.
Do tego:
1. Białko z cukrem i solą ubij na luźną pianę* - powinna mieć konsystencję spienionego szamponu.
* Najlepiej robić to trzepaczką, wtedy mamy większą kontrole nad stopniem jej ubicia.
* Najlepiej robić to trzepaczką, wtedy mamy większą kontrole nad stopniem jej ubicia.
Całość:
1. Na upieczony spód szarlotki wyłóż gotowy mus z kardamonem - wyrównaj.
2. Na wierzch musu wyłóż ubitą pianę.
3. Z pozostałej części ciasta odrywaj małe kawałeczki i układaj na samym wierzchu.
4. Całość piecz przez kolejne 12-15 min. w 180*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz