środa, 19 października 2016

Krem ziemniaczany z pieczarkami i rozmarynem

Są takie dni, kiedy wraca się do domu i dopiero po zamknięciu za sobą drzwi czuć, jak w czasie drogi chłód rozgościł się na naszych policzkach i nosie.
I szczęście, jak uda się wrócić akurat w przerwie między jednym przelotnym opadem, a drugim.
Aura za oknami zachęca co najwyżej do sięgnięcia po ciepły koc, kubek herbaty i książkę, czy serial.
W tle ciepłe światło świeczek...
...ale zanim to wszystko, dobrze rozgrzać się wewnętrznie jakimś ciepłym posiłkiem!
Jak w brzuchu ciepło to i człowiek szczęśliwszy! :)
W bardzo jesiennych smakach na tę okoliczność posyłam pyszny, bardzo sycący i rozmarynowy krem ziemniaczany.
Świetnie sprawdzi się w pochmurny i chłodny dzień, a przy okazji nie wymaga wielu przygotowań i pracy.
Do tego pysznie maślane pieczarki i aromat rozmarynu - obiad gotowy!
Starczy dla wszystkich, łyżki w dłonie! :)








































Krem z ziemniaków z podsmażanymi pieczarkami i rozmarynem
Potrzebujesz:
  • 750g ziemniaków
  • 2  marchewki
  • 1 cebulę
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1l wody
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pieprz czarny
  • sól
  • słodka mielona papryka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do tego:
  • 300g pieczarek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki masła
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości w wodzie z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego.
2. Z ugotowanych warzyw i wywaru wyjmij ziele angielskie i listek laurowy, dodaj igiełki z dwóch gałązek rozmarynu i wszystko zmiksuj/ zblenduj na krem.
3. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem z naciskiem na ostrą nutę dla rozgrzania ;)

Do tego:
1. Pieczarki umyj i obierz ( jeśli to konieczne).
2. Grzyby pokrój w cienkie plasterki i smaż na oleju.
3. Kiedy grzyby puszczą wodę, zwiększ odrobinę płomień i pozwól jej odparować do końca.
4. Kiedy cała woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić dodaj igiełki rozmarynu i masło- smaż przez ok. 7-10min.

Krem podawaj gorący z rozmarynowymi pieczarkami.

Smacznego!













































W akcji: Jemy sezonowo! Jesień

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...