Przyjemnością wielu z nas jest ogrzanie się ciepłą herbatą w jesienne i zimowe wieczory.
Cytryna z miodem, czy aromat korzennych przypraw są wtedy najlepszymi herbacianymi dodatkami i otulają, jak najcieplejszy i najmilszy sweter zmarznięte ramiona.
Tej jesieni postanowiłam spróbować połączenia tych dwóch smaków i od tej pory korzenne cytrynki ocieplają smak gorącej jesiennej herbaty .
Na zimowe chłody też zadziałają ogrzewczo :)
Cytryna z miodem, czy aromat korzennych przypraw są wtedy najlepszymi herbacianymi dodatkami i otulają, jak najcieplejszy i najmilszy sweter zmarznięte ramiona.
Tej jesieni postanowiłam spróbować połączenia tych dwóch smaków i od tej pory korzenne cytrynki ocieplają smak gorącej jesiennej herbaty .
Na zimowe chłody też zadziałają ogrzewczo :)
Najlepiej, kiedy po przygotowaniu całości, pozwolicie im przez kilka dni wchłonąć korzenny aromat i słodki posmak cukru, wtedy są najpyszniejsze!
W moim słoiczku zostały dwa ostatnie plasterki...kto pierwszy, ten lepszy!
W moim słoiczku zostały dwa ostatnie plasterki...kto pierwszy, ten lepszy!
Korzenne cytrynki w syropie
na 1 słoiczek 300ml
Potrzebujesz:
Lemons in spicy syrup for tea
one 300ml jar
Ingredients
Method:
1. Blanch lemon in boiling water about 3-5 minutes and thoroughly clean the skin.
2. Cut away the ends of lemon and cut the fruit in half slices.
3. Slice ginger.
4. Boil the water and sugar.
5. Put lemon slices into boiled jar alternating with ginger, add the anise star and cinnamon.
6. Pour very hot sugar syrup into jar with lemon slices.
7. Turn tightly the jar and leave upside down to cool.
8. You can pasteurize it.
Enjoy!
W akcji:
na 1 słoiczek 300ml
Potrzebujesz:
- 1 cytrynę
- 150ml wody
- 4 łyżki brązowego cukru demerara
- 1cm świeżego imbiru
- 1 gwiazdkę anyżu gwiaździstego
- 2 szczypty cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę.
2. Odkrój końcówki i pokrój owoc w pół plastry.
3. Imbir pokrój w plasterki.
4. Zagotuj wodę z cukrem.
5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon.
6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym.
7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
8. Można pasteryzować.
Smacznego!
Lemons in spicy syrup for tea
one 300ml jar
Ingredients
- 1 lemon
- 150ml water
- 4 tablespoons of demerara brown sugar
- 1cm fresh ginger
- 1 anise star
- 2 pinches of cinnamon
Method:
1. Blanch lemon in boiling water about 3-5 minutes and thoroughly clean the skin.
2. Cut away the ends of lemon and cut the fruit in half slices.
3. Slice ginger.
4. Boil the water and sugar.
5. Put lemon slices into boiled jar alternating with ginger, add the anise star and cinnamon.
6. Pour very hot sugar syrup into jar with lemon slices.
7. Turn tightly the jar and leave upside down to cool.
8. You can pasteurize it.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz