Gdybym miała go opisać, jako postać, to na pewno byłby to wysoki, przygarbiony mężczyzna w długich do ziemi szarych i grafitowych płachtach i futrzanej kamizelce z zaplątanymi pomiędzy jej frędzlami suchymi liśćmi dębu- wciąż schludny i z ciepłym, nieśmiałym uśmiechem ledwo widocznym spod kraciastej chusty otulającej szyję.
Najpewniej byłby też ciemnowłosy, a spod długiego odzienia wystawałby nogawki spodni w kolorze butelkowej zieleni
Dość ciemny i chłodny, a jednak nadal przytulny, niosący chwile wytchnienia, spokoju i zadumy po wielu miesiącach intensywności :)
W takim razie ja na początek tego listopada podaję pyszne, aromatyczne i rozgrzewające kaszotto z dynią!
To wspaniała wersja klasycznego włoskiego risotto przyrządzona na nasz rodzimy sposób.
Wszystko w jednym garnku, co bardzo usprawnia i przyspiesza przygotowywanie dania zmniejszając tym samym ilość naczyń do pozmywania :)
Pełne słodyczy podsmażonej cebuli i dyni oraz ziołowych aromatów kaszotto wypełni Wsze brzuchy nieskończonym ciepłem i radością :D
Jeśli ktoś sobie życzy, może okrasić je podsmażonym boczkiem lub dodać pokruszoną fetę, jeżeli mięsko mu nie w smak, ale i bez dodatków jest pyszne!
Całość podbija jeszcze kasza gryczana bogata w witaminy i mikroelementy, jak np.: cynk, żelazo, wapń, nikiel, kobalt, bor, a nawet jod, które przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego.
Z talerzem takiego jesiennego kaszotto, listopad nawet w najdłuższym i najciemniejszym odzieniu nie straszny! :)
Gryczane kaszotto z dynią
Potrzebujesz:
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500g obranej i pozbawionej nasion dyni
- 1 sporą gałązkę rozmarynu
- 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka)
- 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki)
- sól
- pieprz
- podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
2. Kiedy cebula zacznie być szklista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu.
3. Dynię pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min.
4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj.
5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije płyn.
6. Przed ostatnią partią wlewania bulionu warzywnego, dopraw kaszotto solą i pieprzem.
7. Kaszotto podawaj posypane natką pietruszki i okraszone podsmażonym boczkiem/kiełbaską.
Smacznego!
Buckwheat ‘groatsotto’ with pumpkin
Ingredients:
- 2 onions
- 1 garlic clove
- 1 bay leaf
- 3 tbsp rapeseed/ canola oil
- 500g peeled and deseeded pumpkin
- 1 large sprig of rosemary
- 200g roasted buckwheat groats (1 cup)
- 500ml vegetable stock (2 cups)
- salt
- pepper
- fried sausages / bacon (optional)
- chopped parsley
Method:
1. Chop onions finely and fry in oil.
2. When the onion begins to be glassy, add chopped garlic, bay leaf and rosemary needles.
3. Cut pumpkin into larger pieces and add to the onion - fry
approx. 10min.
4. Add buckwheat groats to the vegetables and shuffle gently.
5. Add stock (partly, about ½ of cup at once) to groats and vegetable. With each addition of stock
Shuffle whole, cover with a lid and wait until the groats absorb the liquid.
6. Before the last part of pouring vegetable stock, season all
with salt and pepper.
7. ‘Groatsotto’ serve sprinkled with parsley and topped with
fried bacon / sausages.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz