środa, 30 listopada 2016

Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów

Właściwie do astronomicznej zimy jeszcze kilka chwil, ale czy ktokolwiek kojarzy Grudzień z jesienią?
Dlatego ja żegnam się z nią dziś, ostatniego dnia Listopada i z tej okazji na srebrnych talerzykach stawiam przed Wami rzecz wszystkim znaną w odrobinie innej formie :)
Pieczone jabłka!
Słodkie, rozpływające się w ustach, a w nich włoskie karmelizowane orzechy śmietankowe.
Do tego nuta cynamonu.
Jest pięknie, słodko i niesamowicie pysznie! :D
O zapachu pisać nie będę, chyba nie ma takich słów, żeby opisać to, co wyprawiają ślinianki, kiedy tylko zaczyna wydostawać się z piekarnika...;)
Zatem jedyne co pozostaje, to razem z zaprzyjaźnionym dziadkiem do orzechów rozłupać kilka sztuk włoskich i wydrążyć jabłka.
Wspaniały efekt gwarantowany!



























Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami
3 porcje
Potrzebujesz:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 40g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka wody
  • 3 szczypty mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku umieść cukier i wodę - podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru.
2. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
3. Do cukrowego syropu dodaj orzechy, zamieszaj dokładnie, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj - podgrzewaj jeszcze przez ok. 30sek.
4. Jabłka umyj, odkrój wierzchy i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne.
5. Wgłębienia w jabłkach wypełnij śmietankowymi orzechami.
6. Na koniec posyp każde jabłko szczyptą cynamonu i przykryj odciętym wierzchem.
7. Piecz ok.20 min. w 190*C.

Smacznego!





























Baked apples stuffed with creamy walnuts
3 servings
Ingredients
  • 3 medium size apples
  • 40g walnuts
  • 2 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons cream 18% fat
  • 1 tablespoon water
  • 3 pinches of ground cinnamon
Method:
1. Place the sugar and water in a little saucepan - heat until sugar completely dissolved.
2. Chop walnuts.
3. Add chopped walnuts to the sugar syrup in a saucespan, stir thoroughly, add cream, stir again until completely combined and heat for approx. 30sec.
4. Wash the apples, cut away the tops and hollow the seeds nests by teaspoon.
5. Fill the recesses in apples with creamy walnuts.
6. Sprinkle every stuffed apple with a pinch of cinnamon and cover the very top with the cut away apple tops.
7. Bake approx. 20 min. in 190*C.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Takie jabłuszka to idealny zimowy deser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak! Zimą również wspaniale się sprawdzą! ;)

      Usuń
  2. Coś idealnego :) Kocham pieczone jabłka!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...