Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie wraz z tureckimi najazdami.
Oprócz Turków, o tytuł autorów na tę słodycz walczą także Włosi i Węgrzy.
Dziś z jego wykorzystaniem spotykam się najczęściej w kuchni skandynawskiej ale także bliskowschodniej.
To przepyszna mieszanka mielonych migdałów z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego!
Niezwykle słodka i bardzo plastyczna.
To właśnie z niej bardzo często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :)
Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :)
W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D
W Mikołajki Kuchnia jako blog, została nominowana w konkursie na tytuł Najlepszego Łódzkiego Bloga Kulinarnego 2016! Jest mi przeogromnie miło i samo w sobie już jest wielkim wyróżnieniem dla mnie, jako bloggerki :) Jeżeli lubicie odwiedzać mnie w Słonecznej Kuchni, to serdecznie zachęcam do głosowania na stronie, o tutaj: http://jemywlodzi.pl/component/jvotesystem/uncategorized/najlepszy-blog-2016
To właśnie od Waszych głosów wszystko zależy :)
Słodkich i pięknych Mikołajek!
Domowy marcepan
Potrzebujesz:
- 100g mielonych migdałów
- 90g cukru pudru
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczkę wody
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto.
2. Marcepan powinien być gładki i mieć konsystencję twardej plasteliny.
3. Uformuj kulę/ kiełbaskę, zawiń w folię spożywczą i przechowuj w lodówce nawet do 2 tyg.
Smacznego!
Homemade marzipan
Ingrediends:
- 100g ground almonds
- 90g icing sugar
- a few drops of almond oil
- 1 teaspoon water
Method:
1. Mix all ingredients in a bowl, manually.
2. Marzipan should be smooth and have the consistency of hard plasticine.
3. Form a ball / sausage, wrap in cling film and store in the refrigerator up to 2 weeks.
Enjoy!
Kocham marcepan, z wielką chęcią spróbuję zrobić domowy. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
polecam bardzo! :D
Usuń