Ledwo odeszło się od wigilijnego stołu, a tu za progiem kolejna okazja do świętowania i zabawy przy samych pysznościach!
Na pewno wielu z Was układa właśnie menu na sylwestrowe spotkania i ma nadzieję postawić przed znajomymi coś pysznego...przychodzę zatem z propozycją! ;)
To połączenie kilku, bardzo prostych i powszechnych na naszych stołach składników- jednak sposób podania i dodatek kilku małych smaczków czyni tę przystawkę/ przekąskę jeszcze pyszniejszą i bardziej wykwintną.
Jest idealna do wrzucenia na ząb podczas świetnej zabawy lub do zagryzienia mocniejszego trunku.
Niezwykle prosta rzecz, wyrazista i bardzo świeża równocześnie, a przy okazji pięknie się prezentująca .
Spróbujcie koniecznie! :)
Ogórkowe kubeczki śledziowe
Potrzebujesz
- 1 długi zielony ogórek
- 2 płaty śledzia z oleju
- 1/2 średniej cebuli
Sos
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki śmietany 18%
Do tego:
- 1 łyżka posiekanego koperku
- czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Ogórka umyj i pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm.
2. Z każdego z plastrów ogórka wydrąż łyżeczką pestki tak, aby nie przebić się na wylot- po prostu zrób wgłębienie na wzór miseczki lub kubeczka.
3. Śledzie pokrój w drobną kosteczkę i wypełnij nim ogórkowe kubeczki.
4. Cebulę bardzo drobno posiekaj i posyp na śledzie.
Sos:
1. Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki.
Całość:
1. Kubeczki ogórkowe podawaj ze sporym kleksem musztardowego sosu, oprósz siekanym koperkiem i czarnym pieprzem.
2. Schłodź w lodówce.
Smacznego!
Cucumber cups with herrings
Ingredients:
- 1 long green cucumber
- 2 slices of herring from oil
- 1/2 medium onion
Sauce
- 2 teaspoons mustard Indian mustard
- 2 tablespoons cream 18%
Additionally:
- 1 tablespoon chopped dill
- black pepper
Method:
1. Wash cucumber and cut into approx. 1.5 cm slices.
2. Hollow with spoon the cucumber seeds but do not to break the bottom- just do recess that looks like the model of a bowl or cup.
3. Cut herring into small cubes and fill the cucumber cups.
4. Chop onions finely and sprinkle on the herring.
Sauce:
1. Mix together the sauce ingredients thoroughly.
Whole:
1. Cucumber cups serve with a nice drop of mustard sauce, sprinkle chopped dill and black pepper.
2. Chill in the refrigerator.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz