środa, 28 grudnia 2016

Ogórkowe kubeczki śledziowe

Jak się mają Wasze brzuchy po świątecznej rozpuście? ;)
Ledwo odeszło się od wigilijnego stołu, a tu za progiem kolejna okazja do świętowania i zabawy przy samych pysznościach!
Na pewno wielu z Was układa właśnie menu na sylwestrowe spotkania i ma nadzieję postawić przed znajomymi coś pysznego...przychodzę zatem z propozycją! ;)
To połączenie kilku, bardzo prostych i powszechnych na naszych stołach składników- jednak sposób podania i dodatek kilku małych smaczków czyni tę przystawkę/ przekąskę jeszcze pyszniejszą i bardziej wykwintną.
Jest idealna do wrzucenia na ząb podczas świetnej zabawy lub do zagryzienia mocniejszego trunku.
Niezwykle prosta rzecz, wyrazista i bardzo świeża równocześnie, a przy okazji pięknie się prezentująca .
Spróbujcie koniecznie! :)








































Ogórkowe kubeczki śledziowe
Potrzebujesz

  • 1 długi zielony ogórek 
  • 2 płaty śledzia z oleju
  • 1/2 średniej cebuli
Sos
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
Do tego:
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Ogórka umyj i pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm.
2. Z każdego z plastrów ogórka wydrąż łyżeczką pestki tak, aby nie przebić się na wylot- po prostu zrób wgłębienie na wzór miseczki lub kubeczka.
3. Śledzie pokrój w drobną kosteczkę i wypełnij nim ogórkowe kubeczki.
4. Cebulę bardzo drobno posiekaj i posyp na śledzie.

Sos:
1. Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki.

Całość:
1. Kubeczki ogórkowe podawaj ze sporym kleksem musztardowego sosu, oprósz siekanym koperkiem i czarnym pieprzem.
2. Schłodź w lodówce.

Smacznego!







































Cucumber cups with herrings 
Ingredients:

  • 1 long green cucumber
  • 2 slices of herring from oil
  • 1/2 medium onion
Sauce
  • 2 teaspoons mustard Indian mustard
  • 2 tablespoons cream 18%
Additionally:
  • 1 tablespoon chopped dill
  • black pepper
Method:
1. Wash cucumber  and cut into approx. 1.5 cm slices.
2. Hollow with spoon the cucumber seeds  but do not to break the bottom- just do recess that looks like the model of a bowl or cup.
3. Cut herring  into small cubes and fill the cucumber cups.
4. Chop onions finely and sprinkle on the herring.

Sauce:
1. Mix together the sauce ingredients thoroughly.

Whole:
1. Cucumber cups serve with a nice drop of mustard sauce, sprinkle chopped dill and black pepper.
2. Chill in the refrigerator.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...