W paczkach zawsze (!) oprócz prezentu głównego były powrzucane mandarynki i włoskie orzechy.
Wracało się potem z kilogramami do łupania w zimowe wieczory i od tego czasu włoskie orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku.
Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik.
Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;)
Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa.
Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie.
Przepyszne karmelowe drobinki rozpływają się w ustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów z dzieciństwa.
Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :)
Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie
na małą formę
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 60g zmielonych orzechów włoskich
- 30g zmielonych migdałów
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 25g masła
Masa serowa:
- 500g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta)
- 120g cukru
- szczypta miłości
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto.
2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C.
Masa serowa:
1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym i rozdrobnij.
2. Do sera dodaj resztę składników (oprócz karmelowej posypki) i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. 3/4 posypki wmieszaj w masę serową.
4. Masę serową wylej na upieczony orzechowy spód.
5. Wierzch sernika posyp pozostałą częścią karmelowej posypki i piecz całość przez 40min. w 180*C.
Smacznego!
Gluten-free cream and caramel cheesecake
for small mold
Ingredients:
Cake:
- 60g ground walnuts
- 30g ground almonds
- 4 tablespoons cornstarch
- 1.5 tablespoons sugar
- 1 egg
- 25g butter
Cheesy filling:
- 500g cottage cheese
- 2 egg yolks
- 1 packet of cream pudding
- 1,5 cups milk
- 1/4 cup oil
- 1 box caramel topping Decorada (Delecta)
- 120g sugar
- pinch of love
Method:
Cake:
1. Mix all ingredients manually until get smooth dough.
2. Put the dough on the bottom of lightly oiled cake mold and bake for 10min at 200*C.
Cheesy filling:
1. Split cottage cheese into smaller pieces and mash with a fork or place in a food processor and shred.
2. Add the remaining ingredients (except caramel topping) to the cheese and mix together until smooth.
3. 3/4 of caramel topping stir in the cheese.
4. Pour cheesy filling on the baked nutty cake.
5. Sprinkle cheesecake with the rest of the caramel topping and bake approx. 40min. at 180*C.
Enjoy!
W akcji:
Aż ślinka cieknie ! Na pewno spróbuje sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMój Blog
Bardzo polecam! :D
UsuńMmm, karmelowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńkarmelowa i bardzo kremowa :) do kawy w sam raz! :D
UsuńOjj tak, w Święta musi być sernik. Słodki, pyszny. Taki karmelowy jak najbardziej by się sprawdził :)
OdpowiedzUsuńtak, Święta bez sernika są jakieś takie...niepełne ;)
UsuńSernik , dla mnie zawsze pyszny :D
OdpowiedzUsuńtwój idealny.
Och, bardzo mi miło! Dziękuję! :)
UsuńSernik , dla mnie zawsze pyszny :D
OdpowiedzUsuńtwój idealny.
Musi być bardzo delikatny, a spód zarazem kruchy prawda?:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Tak, spód jest kruchy, choć nie chrupiący bo orzechy same w sobie są dość wilgotne dzięki ich własnym olejkom :) Świetnie to kontrastuje z delikatną masą serową, polecam! :D
Usuń