U nas nareszcie wszystkie resztki się skończyły i można pichcić od nowa :)
Tym razem dzielę się przepysznymi i soczystymi kotletami mielonymi z indyka.
Niby mielone, niby żadna nowość i nic ciekawego, a wystarczy dodać do mięsa coś innego, niż zawsze, coś, co może z pozoru wcale do mielonego nie pasuje, żeby odkryć potrawę na nowo!
Liście świeżego szpinaku wspaniale komponują się w tych kotlecikach, nadając im ciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne.
Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu BBQ!
Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :)
Pysznie, zdrowo i lekko.
Zaprawdę, wspaniałe połączenie smaków, chociaż właściwie o tym przekonacie się dopiero, kiedy postawicie je na swoim stole!
Gorąco polecam! :D
Mielone bbq z indyka ze szpinakiem
Potrzebujesz:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała cebula
- 1 małe jajko
- 2 łyżki sosu BBQ
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- mąka kukurydziana do obtaczania
- olej do smażenia
Dodatkowo (opcjonalnie):
- ugotowana kasza gryczana
- posiekany szczypiorek
- pokruszony ser bałkański z solanki/ feta
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, jajkiem i sosem BBQ.
3. Dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu.
4. Szpinak umyj i posiekaj w paseczki - dorzuć do mięsa i wszystko dokładnie połącz.
5. Dłonie zwilż wodą i formuj kotlety.
6. Kotlety obtaczaj w mące kukurydzianej i smaż na średnim ogniu na złoto z obu stron (ok. 5min z każdej.)
Smacznego!
BBQ turkey and spinach rissoles
Ingredients :
- 500g minced turkey meat
- 1 small onion
- 1 small egg
- 2 tablespoons BBQ sauce
- 2 handfuls of fresh spinach leaves
- 1 garlic clove
- salt
- pepper
- Corn flour
- oil for frying
Additionally (optional):
- Cooked buckwheat groats
- Chopped chives
- Crushed Balkan goat cheese / feta
Method:
1. Chop onion and garlic, finely.
2. In a bowl, mix the meat with the onion, garlic, egg and BBQ sauce.
3. Add on a pinch of salt and pepper.
4. Wash and cut spinach in strips - add to the meat and thoroughly combine.
5. Dampen the hands with water and form the chops.
6. Coat chops with corn flour and fry on medium heat until golden on both sides (about 5 minutes each side).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz