Sezon na nie trwa w najlepsze!
Drobne, fioletowe kwiatuszki, ledwo widocznie między białymi połaciami zawilców, zniewalają zapachem!
Wracałam do domu z psem przy nodze i nosem głęboko upchniętym w bukieciku ;)
Wiecie jak pachną? Jak świeży, wiosenny poranek!
Tak samo pachnie lemoniada, którą z nich przyrządziłam.
Lekka, przepyszna i bardzo, bardzo wiosenna w smaku, a do tego niezwykle łatwo ją przygotować :)
W kuchni fiołki można spotkać pod naprawdę różnymi postaciami, jednak wydaje mi się, że to w tym wydaniu najlepiej czuć ich delikatną woń i kwiatowy posmak.
Chwyćcie więc w dłonie szklaneczki z fiołkową lemoniadą i poczujcie, jak smakuje wiosna!
Fiołkowa lemoniada
0,5l
Potrzebujesz:
- 1/2 szklanki kwiatków fiołka wonnego
- 1 szklanka wrzątku
- 2 czubate łyżeczki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- chłodna woda (może być gazowana)
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiatki fiołka zalej szklanką wrzątku i odstaw na ok. 15-20 min.
2. Odcedź napar i przelej do butelki/ dzbanka.
3. Dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj dokładnie i uzupełnij do końca wodą.
4. Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Violet lemonade
0,5l
Ingredients:
- 1/2 cup of wood violet flower
- 1 cup boiling water
- 2 heaped teaspoons of sugar
- juice of 1/2 lemon
- Cold water (can be sparkling water)
Method:
1. Pour boiling water on flowers and set aside for about 15-20 minutes.
2. Strain the infusion and transfer to a bottle / jug.
3. Add sugar, lemon juice, mix thoroughly and top up with cold water.
4. Serve chilled.
Enjoy!
Łał, nigdy takiej nie piłam!
OdpowiedzUsuńJeśli tylko nadarzy się okazja, koniecznie spróbuj! :)
UsuńPiękny ma kolor..
OdpowiedzUsuńmnie też urzekł :) dzięki!
UsuńCzuję się zainspirowana ;). Chętnie wypróbuję. Ciekawa jestem czy można tutaj zamienić wodę zwykłą na wodę alkaiczną https://ideau.pl ? Co myślicie? Sądzę, że wtedy jeszcze większą wartość miałaby taka woda...
OdpowiedzUsuń