sobota, 24 czerwca 2017

Tarta ziołowo-pomidorowa bez pieczenia

Podobno przyszły tydzień pod względem temperatur ma być naprawdę, naprawdę bardzo letni.
Oznacza to, że będzie można mnie spotkać przyklejoną do lodówki lub tulącą włączony wiatrak...
Pogody rodem z południowych krajów w ogóle nie sprzyjają mojej egzystencji, chociaż lubię lato.
Przy takiej aurze na talerzach królują chłodniki, sałatki, warzywa pod każdą postacią...czasami grillowane mięsiwo, jeśli ktoś ma na nie czas i miejsce do przyrządzenia ;)
Do całej gromadki letnich posiłków dorzucam dziś przepyszną tartę ziołową ze świeżymi pomidorami, na którą pomysł podpatrzyłam kiedyś u Ewelajny.
Jest fantastyczna!
Świeża, kremowa, z pysznym ziołowym akcentem, dzięki pesto, które wmieszałam w serkową masę.
Do tego soczyste pomidory i chrupiący, słony spód.
Przepyszne połączenie smaków i kolorów lata w dodatku na zimno!
To coś, co z pewnością w gorące dni uratuje przegrzane brzuchy i podniebienia nie raz.
Spróbujcie koniecznie!




























Tarta ziołowo-pomidorowa bez pieczenia
Potrzebujesz:
Spód:
  • 140g solonych krakersów
  • 80g masła
Nadzienie:
  • 300g serka typu philadelphia (u mnie President naturalny)
  • 125g Mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki dowolnego pesto (u mnie z natki marchewki)/ lub 2 łyżki świeżych siekanych ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 średnie pomidory
  • listki bazylii i tymianku do przybrania
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Krakersy drobno pokrusz przy pomocy wałka lub robota kuchennego.
2. Masło rozpuść i wymieszaj w rozkruszonymi krakersami.
3. Mieszaniną dokładnie wyłóż formę do tarty. Dociskaj dnem szklanki.
4. Włóż do lodówki na 20min.

Nadzienie:
1. Wymieszaj ze sobą dokładnie oba serki.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto/ posiekane zioła  - wymieszaj dokładnie.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Całość:
1. Na schłodzony spód wyłóż ziołową masę z serka- wyrównaj.
2. Pomidory umyj i pokrój w plasterki.
3. Plasterki pomidorów układaj na tarcie, ozdabiaj listkami bazylii i tymianku.
4. Schłodź w lodówce ok. 30min.

Smacznego!








































No baking herbs and tomato tart
Ingredients:
Bottom:

  • 140g salted crackers
  • 80g butter

Filling:

  • 300g philadelphia cheese 
  • 125g Mascarpone
  • 2 garlic cloves
  • 3 teaspoons of any pesto (I used the carrot leaves pesto) / or 2 tablespoons of fresh chopped herbs
  • Salt and pepper to taste
  • 4 medium tomatoes
  • Basil leaves and thyme to decorate

Method:
Bottom:
1. Crush crackers finely using a roller pin or food processor.
2. Dissolve butter and mix in crushed crackers.
3. Place buttery crackers into the tart mold and clamp it throughly to the mold with the bottom of the glass.
4. Put into the fridge for 20 minutes.

Filling:
1. Mix both cheeses.
2. Add chopped garlic, pesto / chopped herbs - mix thoroughly.
3. Season to taste with salt and pepper.

Whole:
1. On the cooled bottom, place the herbal cheese mass - align.
2. Wash tomatoes and cut into slices.
3. Put sliced ​​tomatoes on the tart top, decorate with basil leaves and thyme.
4. Cool in the fridge about 30 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...