Ostatnim razem chlebki chmurki, a dziś...
Dziś, w truskawkowym uniesieniu, częstuję kawałkami mlecznej tarty o nadzieniu tak puszystym, tak lekkim, jak najbielsze, letnie obłoczki :)
Melktert to deser prosto z południa Afryki, gdzie serwuje się go głównie oprószonego cynamonem, jednak osobiście uważam, że świeże sezonowe owoce dużo lepiej komponują się leciutkim, mlecznym nadzieniem, które wprost rozpływa się w ustach!
To już końcówka truskawkowego sezonu, dlatego postanowiłam zwieńczyć tartę właśnie tymi pięknościami, które od zawsze zajmują niemało miejsca w mojej kulinarnej części serca.
Jeżeli wolicie, możecie zamienić je na inne owocowe pyszności, bo przecież kwintesencja Melktert tkwi właśnie w niebiańsko lekkim nadzieniu :)
Zapraszam więc na trawę, gdzie w promieniach lipcowego słońca można odpłynąć na chmurce mlecznej pyszności.
Melktert
Potrzebujesz:
Spód:
- 110g mąki pszennej
- 50g chłodnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 500ml mleka (podzielone 400ml+100ml)
- 50g masła
- 100g cukru (podzielone 50g+50g)
- 25g mąki pszennej
- 20g mąki kukurydzianej
- 2 jajka (rozdzielone białka od żółtek)
- 1/2 laski wanilii/ kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- sezonowe owoce
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto z podanych składników.
2. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.
3. Ponakłówaj obficie widelcem i wstaw do lodówki na 15min.
4. Wyjmij formę z lodówki i piecz w 180*C przez 15min.
Nadzienie:
1. W garnuszku zagotuj 400ml mleka z masłem i wanilią.
2. 100ml mleka wymieszaj dokładnie z mąkami, 50g cukru i żółtkami.
3. Mieszaninę z mąkami dodaj do mleka, wciąż mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje - odstaw do lekkiego ostygnięcia.
4. Białka ubij na sztywno.
5. Do ubitych białek dodaj pozostały cukier i ubijaj do momentu, aż masa stanie się błyszcząca i gładka.
6. Delikatnie wmieszaj ubite białka w przestudzoną masę budyniową.
7. Wylej masę na upieczony spód i piecz 20min. w 175*C.
8. Gotowe ciasto udekoruj owocami.
Smacznego!
Melktert
Ingredients:
Shortcrust:
- 110g wheat flour
- 50g of cool butter
- 2 tablespoons of cold water
- 1 teaspoon of sugar
Filling:
- 500ml of milk (split 400ml + 100ml)
- 50g butter
- 100g of sugar (split 50g + 50g)
- 25g wheat flour
- 20g corn flour
- 2 eggs (separated yolks and egg whites)
- 1/2 vanilla sticks / a few drops of vanilla aroma
- Seasonal fruits
Method:
Shortcrust:
1. Knead quickl the smooth dough using all ingredients.
2. Roll up the dough and place into round form (bottom and sides).
3. Make plenty of holes in pastry with fork and place in the fridge for min. 15 minutes.
4. Remove the form with pastry from the fridge and bake at 180 * C for 15 minutes.
3. Make plenty of holes in pastry with fork and place in the fridge for min. 15 minutes.
4. Remove the form with pastry from the fridge and bake at 180 * C for 15 minutes.
Filling:
1. In a pot, boil 400ml milk with butter and vanilla.
2. Mix 100ml of milk thoroughly with flours, 50g of sugar and yolks.
3. Mix the flours mass with milk, stirring until the mixture thickens - leave to lightly cool.
4. Whisk egg whites until stiff.
5. Add the remaining sugar to the whisked egg whites and whisk again until the mass becomes glossy and smooth.
6. Stir gently whisked mass into the cooled pudding.
7. Pour in the filling over the baked bottom and bake for 20 minutes at 175 * C.
8. Serve cake decorated with fruits.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz