środa, 26 lipca 2017

PROJEKT ŚNIADANIE: Tosty francuskie z leśnym akcentem

Był taki moment tego sezonu, że obawiałam się barku jagodowości w Kuchni.
Jeszcze niedawno ciocia mówiła, że mało jagód w lesie, że raczej zbiory marne będą, a jednak po deszczach i ciepłym powietrzu coś tam się na leśnym parterze ruszyło ;)
Miska czarnych koralików pełnych smaku, zebranych przez ciocię, przyjechała do domu, a wraz z nią pojawiły się fioletowe języki, palce i usta.
Jestem ogromną fanką tych maleńkich owoców i samego lasu, dlatego postanowiłam połączyć te moje małe miłostki w dzisiejszym śniadaniu.
Tosty francuskie z pozostałej chałki w towarzystwie jagodowego sosu.
A sos nie taki tylko jagodowy!
Aby wzmocnić leśny akcent dorzuciłam posiekane drobno igiełki świeżego rozmarynu, który fantastycznie komponuje się z tymi owocami :)
Aromatyczne, słodkie, bardzo leśne...a do tego mięciutkie tosty z chrupiącą skorupką.
Idealne śniadanie środka pochmurnego tygodnia, a także idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Razem z Mamą wtapiamy się w jagodowy poranek na puszystej chałce, a w tle stare piosenki ze starego radia...może się dołączysz? ;)



























Tosty francuskie z chałki z sosem jagodowym
na 2 porcje
Potrzebujesz:
  • 4-6 kromek chałki (lub innego pieczywa)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
Sos jagodowy:
  • 3/4 szklanki umytych jagód
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki posiekanego drobno świeżego rozmarynu.
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
2. Na patelni rozpuść masło razem z olejem.
3. Kromki chałki maczaj w jajku z obu stron i smaż z obu stron na złoto.

Sos jagodowy:
1. Jagody umieść w rondelku na niewielkim gazie.
2. Dodaj miód i doprowadź do wrzenia.
3. Do gotującego się sosu dodaj posiekany rozmaryn i gotuj jeszcze przez ok. 1min.
4. Gorącym sosem polewaj tosty według uznania.

Smacznego!



























French toasts with bilberry sauce
2 servings
Ingredients:
  • 4-6 slices of challah (or other bread)
  • 2 eggs
  • 4 tablespoons of milk
  • 1/2 tablespoon butter
  • 2 teaspoons vegetable oil
Bilberry sauce:
  • 3/4 cups of washed bilberries
  • 2-3 teaspoons of honey
  • 1/2 teaspoon finely chopped fresh rosemary.
Method:
1. Beat the eggs with milk in a deep plate.
2. Dissolve the butter with the oil in the pan.
3. Dip slices of challah in egg mixture on both sides and fry on both sides until gold.

Bilberry sauce:
1. Place the berries in a saucepan over low heat.
2. Add the honey and bring to the boil.
3. Add chopped rosemary and boil for 1 min.
4. Serve hot sauce on toast.

Enjoy!








































W akcji: W krainie miodem płynącej... Edycja 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...