sobota, 12 sierpnia 2017

Odpicowane wege-burgery z komosy

Nadszedł w końcu dzień, kiedy można odetchnąć chłodniejszym powietrzem.
Nie, żebym miała coś przeciwko latu, bo naprawdę lubię słońce i ciepło ale nie wtedy, kiedy przy każdym wdechu i najmniejszym ruchu czuję, jak bulgoczę wewnątrz z gorąca.
Upały mnie obezwładniają.
Dlatego dziś się nie gotuję, ale to ja pichcę i to nie byle co!
Na blogowym stole dziś coś ze specjalną dedykacją dla mojej siostry i wszystkich tych, którzy na gluten są uczuleni, a czerwone mięso omijają szerokim łukiem.
Pyszne wegetariańskie burgery, na lekko arabską nutę, z mnóstwem pysznych dodatków, a przy okazji są naprawdę pełne zdrowia! :)
Podstawę burgerów stanowi komosa ryżowa, znana także jako quinoa.
Jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodzi z Ameryki Południowej i była głównym składnikiem diety Inków, którzy żyjąc wysoko w górach, zastępowali nią kukurydzę.
Co roku inkaski władca wysiewał na polach pierwsze nasiona komosy.
Bogata w minerały, ogromne pokłady błonnika i witaminy z grupy B komosa ryżowa świetnie nadaje się także jako zamiennik ziemniaków, czy ryżu.
Oprócz quinoa w burgerach znajdziecie też fantastyczną ciecierzycę i cukinię przy akompaniamencie mieszanki ziół i przypraw zaczerpniętych z kuchni arabskiej.
Do tego słodki akcent w postaci pieczonych warzyw, orzeźwiający akcent z tych surowych oraz cytrynowego jogurtu i pikantna kropka nad 'i', pochodząca z kiełków.
Totalna eksplozja smaków, wartości odżywczych i kolorów! :D
Na letni obiad i na każdą inną porę roku ;)



























Wege-burgery z komosy z cukinią i ciecierzycą
Potrzebujesz:
Burgery:
  • 1 szklankę suchej białej komosy
  • 1 puszkę ciecierzycy
  • 300g cukinii
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatki:
  • 1 duża cebula
  • kilka młodych marchewek
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kiełki (u mnie: jarmużu)
  • pomidory
  • sałata
Sos:
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Burgery:
1. Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Ugotowaną komosę przełóż do dużej miski, dodaj cukinię startą na dużych oczkach i odsączoną ciecierzycę - wymieszaj.
3. Dodaj zioła i przyprawy - wymieszaj.
4. Wbij jajko i wsyp mąkę, całość wymieszaj na gęstą masę.
5. Formuj burgery i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 190*C przez 20min.

Dodatki:
1. Cebulę obierz i pokrój w ok. 5mm plastry.
2. Marchewki wyszoruj lub obierz i pokrój na połówki, jeśli są duże.
3. Warzywa nasmaruj olejem i oprósz solą.
4. Piecz razem z burgerami przez 15min.

Sos:
1. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny.

Całość:
1. Burgery podawaj z sosem, pieczonymi i surowymi warzywami i grzywką z kiełków.

Smacznego!



























Quinoa vegeburgers with zucchini and chickpeas
Ingredients:
Burgers:

  • 1 glass of dry white quinoa
  • 1 can of chickpeas
  • 300g zucchini
  • 1 egg
  • 4 tablespoons corn flour
  • 1 tbsp parsley
  • 1/2 teaspoon ground cummin
  • 1 teaspoon of ground coriander
  • 1 teaspoon of sweet ground pepper
  • 1/2 teaspoon of cayenne pepper
  • 2 teaspoons of salt
  • 1 teaspoon of black pepper

Additionaly:

  • 1 big onion
  • Several young carrots
  • salt
  • 2 tablespoons canola oil
  • sprouts (I used: kale sprouts)
  • tomatoes
  • lettuce

Sauce:

  • 5 tablespoons of natural Greek yoghurt
  • 2 teaspoons lemon juice

Method:
Burgers:
1. Cook quinoa according to the instructions on the package.
2. Put cooked quinoa in a large bowl, add the zucchini, grated on large meshes and drained chickpeas - mix.
3. Add herbs and spices - mix.
4. Break egg and sprinkle the corn flour to the quinoa bowl, mix well.
5. Form burgers and place on baking tray lined with baking paper.
6. Bake at 190 * C for 20 minutes.

Additionaly:
1. Cut onion in about 5mm slices.
2. Scrub or peel carrots and cut into halves if they are large.
3. Grease the vegetables with oil and season with salt.
4. Bake together with the burgers for 15min.

Sauce:
1. Mix yogurt with lemon juice.

Whole:
1. Serve burgers with sauce, roasted and raw vegetables and sprouts.


Enjoy!



6 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają twoje burgery :) aż serce rośnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow mistrzowskie! Vege jedzonko górą :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Co najważniejsze dla mnie, to wszystko bardzo aromatycznie doprawione. Takie zdrowe jedzonko to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama podstawa burgera byłaby dość mdła, dlatego dobra garść przypraw zawsze mile widziana! Dziękuję! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...