piątek, 1 września 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Nawłociowe galaretki z krańca lasu

Oto jeden z najpiękniejszych i moich ulubionych momentów w roku - przełom lata i jesieni.
Wtedy słońce rzuca najpiękniejsze światło i można się w nim ogrzewać i ozłacać, zamiast spiekać do granic.
Złocą się też łąki i skraje lasów.
To żółte pióropusze nawłoci dają znać, że lato powoli dobiega końca i można zacząć porządkować wakacyjne wspomnienia :)
Naprawdę lubię ten czas. Jeszcze nie jesień, a już nie lato.
I ten złoty przełom pór roku zainspirował mnie do stworzenia lekkiego deseru, który łączy w sobie letnie owoce i wspomnianą wcześniej kwiatową pannę zwiastującą jesień - nawłoć.
Galaretki udały się znakomicie! :D
Soczyście owocowe z delikatnym ziołowym posmakiem nawłoci, a do tego naprawdę proste i zdrowe!
Skosztujcie :)
A jeśli wolicie ziołowe smaki w płynnej postaci, to polecam także syrop z Nawłoci, o którym pisałam z zeszłym sezonie.







































Nawłociowe galaretki z owocami
Potrzebujesz:
  • 4 kwiatostany nawłoci
  • wrzątek
  • 1 łyżkę brązowego cukru demerara
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • truskawki
  • borówki
  • jeżyny
Sposób przyrządzenia:
1. Oberwij z łodyg kwiaty nawłoci, umieść w misce i zalej wrzątkiem tak,aby je przykrył- odstaw na 10min. pod przykryciem. 
2. Zlej nawłociowy napar i dodaj do niego cukier oraz żelatynę - dokładnie wymieszaj. 
3. Do foremek/miseczek/pucharków powkładaj owoce i zalej przygotowanym płynem. 
4. Wstaw do lodówki do stężenia. 

Smacznego! 







































Goldenrod fruit jelly
Ingredients:

  • 4 Goldenrod inflorescences
  • boiling water
  • 1 tablespoon of brown sugar Demerara
  • 2 teaspoons of gelatine/ 2 sheets of gelatine
  • strawberries
  • blueberries
  • blackberries

Method:
1. Cut off flowers from stems, put in a bowl and pour in boiling water to cover them - set aside for 10 minutes. under the lid.
2. Pour the Goldenrod brew into other bowl and add the sugar and gelatin - mix thoroughly.
3. Place some fruit in molds / cups / bowls, and cover with prepared Goldenrod liquid.
4. Put in the refrigerator to the concentration.

Enjoy!






4 komentarze:

  1. Super to wygląda, jeszcze nie próbowałam nawłoci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :D I polecam, jest naprawdę smaczna (szczególnie w połączeniu z sokiem z cytryny)! :)

      Usuń
  2. Też nie znam smaku nawłoci, chętnie wypróbuję przepis i czegoś się nauczę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...