Wtedy słońce rzuca najpiękniejsze światło i można się w nim ogrzewać i ozłacać, zamiast spiekać do granic.
Złocą się też łąki i skraje lasów.
To żółte pióropusze nawłoci dają znać, że lato powoli dobiega końca i można zacząć porządkować wakacyjne wspomnienia :)
Naprawdę lubię ten czas. Jeszcze nie jesień, a już nie lato.
I ten złoty przełom pór roku zainspirował mnie do stworzenia lekkiego deseru, który łączy w sobie letnie owoce i wspomnianą wcześniej kwiatową pannę zwiastującą jesień - nawłoć.
Galaretki udały się znakomicie! :D
Soczyście owocowe z delikatnym ziołowym posmakiem nawłoci, a do tego naprawdę proste i zdrowe!
Skosztujcie :)
A jeśli wolicie ziołowe smaki w płynnej postaci, to polecam także syrop z Nawłoci, o którym pisałam z zeszłym sezonie.
Nawłociowe galaretki z owocami
Potrzebujesz:
Goldenrod fruit jelly
Ingredients:
Method:
1. Cut off flowers from stems, put in a bowl and pour in boiling water to cover them - set aside for 10 minutes. under the lid.
2. Pour the Goldenrod brew into other bowl and add the sugar and gelatin - mix thoroughly.
3. Place some fruit in molds / cups / bowls, and cover with prepared Goldenrod liquid.
4. Put in the refrigerator to the concentration.
Enjoy!
A jeśli wolicie ziołowe smaki w płynnej postaci, to polecam także syrop z Nawłoci, o którym pisałam z zeszłym sezonie.
Nawłociowe galaretki z owocami
Potrzebujesz:
- 4 kwiatostany nawłoci
- wrzątek
- 1 łyżkę brązowego cukru demerara
- 2 łyżeczki żelatyny
- truskawki
- borówki
- jeżyny
Sposób przyrządzenia:
1. Oberwij z łodyg kwiaty nawłoci, umieść w misce i zalej wrzątkiem tak,aby je przykrył- odstaw na 10min. pod przykryciem.
2. Zlej nawłociowy napar i dodaj do niego cukier oraz żelatynę - dokładnie wymieszaj.
3. Do foremek/miseczek/pucharków powkładaj owoce i zalej przygotowanym płynem.
4. Wstaw do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Goldenrod fruit jelly
Ingredients:
- 4 Goldenrod inflorescences
- boiling water
- 1 tablespoon of brown sugar Demerara
- 2 teaspoons of gelatine/ 2 sheets of gelatine
- strawberries
- blueberries
- blackberries
Method:
1. Cut off flowers from stems, put in a bowl and pour in boiling water to cover them - set aside for 10 minutes. under the lid.
2. Pour the Goldenrod brew into other bowl and add the sugar and gelatin - mix thoroughly.
3. Place some fruit in molds / cups / bowls, and cover with prepared Goldenrod liquid.
4. Put in the refrigerator to the concentration.
Enjoy!
Super to wygląda, jeszcze nie próbowałam nawłoci :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :D I polecam, jest naprawdę smaczna (szczególnie w połączeniu z sokiem z cytryny)! :)
UsuńTeż nie znam smaku nawłoci, chętnie wypróbuję przepis i czegoś się nauczę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń