piątek, 29 września 2017

Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino

Krem z cukinii to coś, co od dawna za mną chodziło.
Ale ani go wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam...za to co chwilę wpadałam na niego gdzieś w internetowych przestrzeniach.
Odmiany i dodatki do owej zupy przeróżne!
Dorzucam dziś więc i moją wersję do kolekcji, a że jesteśmy z kuchnią włoską ostatnio dość blisko to i na tę nutę całość właśnie. ;)
W podstawie cukinia z czosnkiem i masą bazylii, a do tego najulubieńsze, słodkie pomidory wprost z piekarnika, grzanka i odrobina pikantnego sera pecorino na sam koniec.
I niby cukinia sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku, a jednak w tej postaci i z tymi dodatkami bucha aromatami prosto ze słonecznej Italii :)
Taki mały powrót do lata.
A jeśli nie znajdziecie nigdzie tego pysznego, włoskiego sera to możecie go zastąpić innym wyrazistym: parmezanem, drobno pokruszoną fetą lub jakąś inną odmianą twardego owczego sera ;)
Ta zupa gwarantuje eksplozję smaków, aromatów i włoską przyjemność jedzenia!




























Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino
Potrzebujesz:
  • 1kg obranej cukinii
  • 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 małą cebulę 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
Pomidory:
  • 2 duże pomidory
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
Do tego:
  • kilka kromek razowego chleba
  • ser pecorino
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku.
2. Cebulę obierz, przekrój na pół, czosnek obierz z łupin i obie rzeczy dodaj do cukinii.
3. Zalej całość bulionem, dodaj suszoną bazylię i gotuj pod przykryciem do miękkości cukinii.
4. Kiedy cukinia zmięknie, zdejmij garnek z palnika, dodaj liście świeżej bazylii i zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem.
5. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pomidory:
1. Pomidory umyj i pokrój na cząstki.
2. Umieść pomidory na blasze do pieczenia, oprósz solą i pieprzem i skrop olejem.
3. Piecz 20min. w 180*C.
4. Razem z pomidorami możesz opiec chleb na grzanki.

Całość:
1. Podawaj gorącą zupę z chrupiącą grzanką, kawałkami pieczonych pomidorów i startym serem na wierzchu.

Smacznego!







































Basil courgette creamy soup with baked tomatoes and pecorino cheese
Ingredients:
  • 1kg of peeled zucchini
  • 400ml vegetable or chicken broth
  • 1 small onion
  • 2-3 garlic cloves
  • a handful of fresh basil leaves
  • 1 teaspoon of dried basil
  • 2 teaspoons lemon juice
  • salt and pepper
Tomatoes:
  • 2 large tomatoes
  • canola oil
  • salt and pepper
Additionally:
  • a few slices of wholemeal bread
  • pecorino cheese
Method:
1. Cut courgette into smaller pieces and place in a pot.
2. Peel onion, cut in half, peel garlic and add both things to the courgette.
3. Pour broth into the pot, add dried basil and cook under the cover until courgette soften.
4. When the courgette softens, remove the pot from the burner, add fresh basil leaves and blend into smooth cream.
5. Season to taste with lemon juice, salt and pepper.

Tomatoes:
1. Wash tomatoes and cut into pieces.
2. Put tomatoes on the baking tray, season with salt and pepper and sprinkle with oil.
3. Bake 20min. at 180*C.
4. You can bake bread for toasts along with tomatoes (not so long).

Whole:
1. Serve hot soup with crispy toast, pieces of baked tomato and grated pecorinocheese on top.

Enjoy!





























W akcji: Warzywa dyniowate 2017

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...