Dziś wielki moment, bo oto Królowa Jesieni otwiera dyniowy sezon na blogu!
Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna.
Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze.
Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru.
Do tego lekki owocowy posmak cydru i podbijające całość słodko-słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle.
Niby nic, a robią całość i wprowadzają iście swojski klimat!
Ach, no i tymianek!
Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka.
Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru.
Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba.
Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa!
Na przykład przy aromacie cydru... :)
Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami
Potrzebujesz:
- 500g dyni
- 1 cebulę
- 40g świeżego imbiru
- 1 łyżka masła
- 250ml cydru
- 500ml bulionu warzywnego
- 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Maślane jabłka:
- 1 duże jabłko
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
Do tego:
- pestki dyni
- listki tymianku
- śmietana/ jogurt naturalny
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, imbir i dynię obierz i pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle.
2. Podsmażone warzywa zalej cydrem i bulionem - gotuj przez 20min.
3. Do zupy dodaj oberwane listki tymianku i zmiksuj całość na krem.
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny.
Maślane jabłka:
1. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo nasienne.
1. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo nasienne.
2. Pokrój owoc w cienkie plastry i zrumień na maśle z obu stron.
3. Jabłuszka oprósz solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj z jabłuszkami, pestkami dyni i kleksem śmietany/ jogurtu.
Smacznego!
Cider pumpkin creamy soup with buttered apples
Ingredients:
- 500g pumpkin
- 1 onion
- 40g fresh ginger
- 1 tablespoon of butter
- 250ml of cider
- 500ml of vegetable broth
- 3 sprigs of fresh thyme / 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper, ground sweet paprika to taste
- 1 tablespoon of lemon juice
Butter apples:
- 1 large apple
- 2 teaspoons butter
- salt
- pepper
Additionally:
- pumpkin seeds
- thyme leaves
- cream / natural yoghurt
Method:
1. Peel and cut into cubes onion, ginger and pumpkin and fry on butter in a pot.
2. Pour cider and broth into pot with fried vegetables - cook for 20 minutes.
3. Add leaves of thyme to the soup and blend it until creamy consistency.
4. Season with salt, pepper, sweet paprika and lemon juice.
Butter apples:
1. Wash the apple and hollow the seeds.
2. Cut into thin slices and fry on butter on both sides.
3. Sprinkle with salt and pepper.
4. Serve hot soup with apples, pumpkin seeds and dollop of cream/ natural yogurt.
Enjoy!
W akcji:
Bardzo ciekawy przepis! Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do "dyniowatej" akcji kulinarnej:)
OdpowiedzUsuńDyniowe dzięki i dzięki za dodanie! :D
Usuńcydr swietnie podkresla smak :)
OdpowiedzUsuńpoczątkowo się nie spodziewałam, ale naprawdę świetnie tutaj pasuje! :D
UsuńFinezyjna, pyszna i pożywna zupa :) Palce lizać <3
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńDyniowa, to moja ukochana jesienna zupa, ale koniecznie właśnie w takiej, wyrazistej i aromatycznej wersji. Świetna zupa.
OdpowiedzUsuńJa także zawsze z przyjemnością witam dyniowy sezon :) Dziękuję! :)
Usuńwygląda tak apetycznie że spróbuję jak tylko przytargam dynię :)
OdpowiedzUsuńsuper, polecam! :) jestem ciekawa Twoich smakowych wrażeń :D
Usuń