Niezależnie od tego, czy ten tydzień był dla Was dość luźny, czy też wysysał energię na każdym kroku, to dyniowe ciasteczka w obu przypadkach będą świetnym rozpoczęciem tej lepszej części tygodnia ;)
Mogą się stać pyszną kontynuacją dobrych dni lub też nieść ze sobą obietnicę należnego odpoczynku, zwolnienia obrotów i czasu na wzięcie głębokiego oddechu.
Mięciutkie ciastko dyniowe otulone korzennymi aromatami, wypełnione kremowym nadzieniem i odrobiną miłości to jesienna słodkość idealnie pasująca do kawy, herbaty albo szklanki mleka :)
Podstawą ciastek jest puree z dyni, które sprawia, że ciastka są lekko wilgotne...jednak to, które miałam było na tyle mokre, że musiałam dodać więcej mąki, żeby móc uformować z nich cokolwiek, dlatego też kształtem bardziej przypominają bułeczki ;)
Szczęśliwie na ich pyszność w ogóle to nie wpłynęło!
Przynajmniej tak mówili wszyscy, którzy wtopili w nie swoje zęby :)
Wypływało z nich za to kremowe, śmietankowe nadzienie wynoszące ciasteczka na jeszcze wyższy poziom.
Nie czekajcie więc! Wypełnijcie swoje domy słodkim aromatem korzennych przypraw i szczyptą dyniowej miłości w kolorach jesieni.
Dyniowe ciasteczka nadziane kremowym serkiem
Potrzebujesz:
Nadzienie:
- 170g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru
Ciasteczka:
- 190g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 115g roztopionego masła
- 150g brązowego cukru
- 75g dyniowego puree
Sposób przyrządzenia:
Nadzienie:
Nadzienie:
1. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem.
2. Przy pomocy łyżeczek formuj kulki wielkości orzecha laskowego, układaj na pergaminie i włóż do zamrażalki na 2h.
Ciasteczka:
1. W dużej misie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
2. Do suchych składników dodaj puree z dyni i roztopione masło- wymieszaj/zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
3. Podziel ciasto na części wielkości piłeczki do ping-ponga.
4. Z każdej części uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, na środku umieść kulkę z Mascarpone i ponownie uformuj kulkę, zamykając nadzienie wewnątrz.
5. Ciastka układaj w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 180*C przez 12-14min.
Smacznego!
Cheesecake stuffed pumpkin cookies
Ingredients:
Stuffing:
- 170g cream cheese
- 2 tablespoons of sugar
Cookies:
- 190g wheat flour
- 2 teaspoons of corn flour
- 1/2 teaspoon of baking soda
- 1/4 teaspoon of salt
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoon ground nutmeg
- 115g of melted butter
- 150g brown sugar
- 75g pumpkin puree
Method:
Stuffing:
1. Mix cream cheese thoroughly with sugar.
2. Using a teaspoon, shape the hazelnut-sized balls, place on parchment and place in a freezer for 2 hours.
Cookies:
1. In a large bowl, mix all dry ingredients.
2. Add pumpkin puree and melted butter to the dry ingredients - mix / knead to a smooth dough.
3. Divide the dough into portions of the size of the ping-pong ball.
4. Shape every portion into the ball, flatten it, place the cream cheese ball in the center and re-form the ball, closing the stuffing inside.
5. Place cookies at larger distances on the baking sheet lined with baking paper.
6. Bake at 180C for 12-14min.
Enjoy!
W akcji:
Świetny pomysł z nadzianymi ciachami xD
OdpowiedzUsuńdzięki! :D
UsuńWow, ale świetne! Ślinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo się cieszę, dzięki! :D
UsuńJej! ale cudo, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńwyszły naprawdę fajnie, to fakt...dziękuję! :D
Usuń