niedziela, 22 października 2017

Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem

Jakiś czas temu dostałam w prezencie od Cioci z Zachodu maleńki słoiczek.
W tym słoiczku taplały się w niewielkiej ilości płynu dwie, malutkie, czarne i chropowate kulki, które zostały uznane przez Francuzów za jeden z najlepszych afrodyzjaków.
Trufle! :D
Nazywane kiedyś dziećmi diabła ze względu na swój wygląd i to, że rosną pod ziemią, dziś są ulubieńcami koneserów dobrej i wykwintnej kuchni.
Długo patrzyłam na nie onieśmielona z daleka, bo przecież takiego rarytasu nie wolno zmarnować!
W końcu postawiłam słoiczek przed sobą, przewertowałam całą kolekcję książek kucharskich, jakie posiadam i przedarłam się przez kawałek internetu.
Kilka minut później zalewałam borowiki do namoczenia i nastawiałam wodę na piękny makaron, który znalazłam w osiedlowym dyskoncie.
Głęboki, jesienny grzybowy zapach unosił się pod kuchennym sufitem razem z aromatami ziół.
Śmietanowy sos otulił makaron, a kawałki sera camembert rozpuszczały się, nadając całości jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Sycące, kremowe, o wyrazistym truflowym aromacie, otulające brzuchy tak samo, jak sos otula makaron i naprawdę pyszne! :)
Och, Ciociu, dziękuję Ci bardzo! ♥
Jeżeli kiedyś w Waszej kuchni pojawią się trufle, te świeże lub pod postacią pasty, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie to danie z namiastką luksusu ;)



























Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem
na 2-3 porcje
Potrzebujesz:

  • 300g dowolnego makaronu
  • 50g suszonych borowików
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyzek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki startej świeżej trufli letniej/ 1 łyżeczka pasty truflowej ze słoiczka
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • 1 camembert
  • listki oregano do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Suszone borowiki zalej szklanką bardzo ciepłej wody i odstaw do czasu, aż grzyby zmiękną (ok. 30min).
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
3. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem.
4. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do czosnku - przemieszaj całość.
5. Śmietanę wymieszaj z połową wody po namaczaniu grzybów i wlej całość na patelnię - doprowadź do wrzenia.
6. Do sosu dodaj posiekane listki oregano, startą truflę/ pastę truflową dopraw do smaku solą i pieprzem - podgrzewaj całość przez ok. 5min.
7. Gorącym sosem polewaj makaron, układając na wierzchu niewielkie kawałki sera camembert.

Smacznego!








































Summer truffle and camembert boletus sauce pasta
2-3 serves
Ingredients:
  • 300g of any pasta
  • 50g dried boletus
  • 1 cup hot water
  • 2 garlic cloves
  • 1 tablespoon of oil
  • 5 tablespoons of cream 18%
  • 2 teaspoons chopped fresh oregano
  • 1/2 teaspoon grated fresh summer truffle / 1 teaspoon jarred truffle paste
  • salt and pepper to taste
Additionally:
  • 1 camembert
  • oregano leaves for administration
Method:
1. Pour a glass of very warm water into a bowl with dried boletus and leave until the mushrooms are tender (about 30 minutes).
2. Cook the pasta in salted water following the package instructions.
3. Chop garlic finely and put it into a pan with slightly warmed oil.
4. Cut tender boletus into smaller pieces and add to the garlic - toss.
5. Mix cream with half of the water after boletus soaking and pour whole into the pan - bring to boil.
6. Add chopped leaves of oregano, grated fresh truffle / truffle paste and season with salt and pepper - heat for 5 minutes.
7. Serve pasta with hot sauce, placing on top small pieces of camembert cheese.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...