piątek, 27 października 2017

Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami i cynamonem

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie za oknem chmury w kolorze końca świata.
I nawet kawa nie wszystkim pomaga...
Dlatego dobrze jest kawie odrobinę pomóc i podać do niej mocno czekoladowe brownie, bo chyba wszyscy znamy tę magiczną moc czekolady, która poprawia nastrój...i wszystko właściwie, bo owalne kształty też poprawia ;P
Do tego kocyk jesiennych smaków pod postacią śliwek i cynamonu!
To jedno z moich ulubionych połączeń jesienią, które wypełniając domową przestrzeń ciepłym zapachem, działa jak słodka przytulność na wszystkie zmysły.
Możecie je wykorzystać w tym pysznie czekoladowym cieście lub zamknąć w słoiczku pod postacią śliwkowego dżemu z cynamonem [<- klik] i zachować na zimowe zawieje.
I od razu jakoś jaśniej ;)



























Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami i cynamonem
Potrzebujesz:
  • 100g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 130g cukru
  • 80g mąki
  • 10 (lub więcej) świeżych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Rozpuść masło razem z czekoladą.
2. Kiedy czekoladowa mieszanka delikatnie przestygnie, dodaj cukier, jajka i mąkę - dokładnie wymieszaj, do konsystencji gęstego, gładkiego ciasta.
3. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
4. Umyte śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i układaj na cieście rzędami, skórką do dołu.
5. Oprósz całość cynamonem.
6. Piecz 20min. w 170*C.

Smacznego!








































Double chocolate plums and cinnamon brownie
Ingredients:
  • 100g butter
  • 200g of dark chocolate
  • 2 eggs
  • 130g of sugar
  • 80g flour
  • 10 (or more) fresh plums
  • 1 teaspoon cinnamon
Method:
1. Dissolve butter with chocolate.
2. Cool chocolate mixture gently and add sugar, eggs and flour - mix well until thick and smooth dough.
3. Pour the dough into a brownie mold lined with baking paper and spread evenly.
4. Wash plums and cut in half, remove the seeds and place fruits on the dough in rows, bottoms down.
5. Sprinkle the cinnamon all over the cake.
6. Bake 20min. at 170C.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam zestawienie śliwek z czekoladą :) Pycha!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentuje to ciacho, a śliwki są piękne same w sobie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...