środa, 29 listopada 2017

Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax

Moja znajoma kiedyś powiedziała, że w ilości spożywanego łososia na pewno jestem zaraz za Skandynawami.
Cóż poradzę!
Jestem jego miłośniczką, jak i innych morskich pyszności ;)
I tak, wzorując się na najlepszych w tej dziedzinie, czyli wyżej wymienionych mieszkańców północy, serwuję Wam dzisiaj absolutnie przepysznego łososia Gravlax w cytrusowej marynacie.
To jedna z najstarszych skandynawskich potraw!
W średniowieczu rybacy solili łososie i zakopując je w piasku na brzegu morza, w miejscu gdzie napływały fale, pozwalali im delikatnie sfermentować.
Stąd też wzięła się nazwa, bo gravlax znaczy dosłownie pogrzebany łosoś ;)
Dziś zamiast fermentacji, przygotowuje się różne marynaty na bazie cukru i soli, często z dodatkiem koperku, czy kieliszka czystej wódki.
U mnie cytrusowa odsłona z lekkim anyżkowym posmakiem nasion włoskiego kopru, a do tego niezawodny i nieodzowny sos musztardowo-miodowy!
I chrupki chleb!
Dodałam też garstkę kwiatów ogórecznika, który wciąż jeszcze kwitnie na balkonie, a jego słodkawy, przetrącony posmakiem zielonego ogórka smak wprowadza ciekawy akcent ;)
Skandynawskie niebo w gębie dla wszystkich, a już z pewnością dla takich łososiowych wielbicieli, jak ja ;)








































Cytrusowy łosoś Gravlax
Potrzebujesz:
  • ok.250-300g świeżego surowego filetu łososia ze skórą
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki białego cukru
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonych nasion kopru włoskiego
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/3 pomarańczy
Sos musztardowo-miodowy:
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę umyj i dokładnie osusz.
2. Wymieszaj w miseczce cukier, sól, pieprz i koper włoski.
3. 1/4 mieszanki rozsyp po dnie półmiska/brytfanki, w której będziesz marynować rybę.
4. Ułóż na tym rybę skórą do dołu.
5. Resztą marynaty równomiernie pokryj rybę z wierzchu razem z otartymi skórkami cytrusów.
6. Skrop całość sokiem z pomarańczy.
7. Przykryj rybę papierem do pieczenia i przyciśnij deską lub talerzem.
8. Wstaw do lodówki na 24-48h.
9. Po tym czasie zdejmij z ryby nadmiar marynaty przy pomocy noża.
10. Gotową rybę krój w bardzo cieniutkie plasterki i serwuj na kanapkach.

Sos musztardowo-miodowy:
1. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Podawaj do marynowanego łososia.

Smacznego!








































Citrus Gravlax Smon
Ingredients:
  • about 250-300g fresh raw salmon fillet with skin
  • 2 teaspoons of salt
  • 2 teaspoons of white sugar
  • 1/3 teaspoon black pepper
  • 1/3 teaspoon freshly ground fennel seeds
  • zest of 1/3 orange
  • zest of 1/2 lemon
  • juice of 1/3 orange
Mustard-Honey Sauce:
  • 2 teaspoons of liquid honey
  • 3 teaspoons of mustard
  • 2 teaspoons finely chopped dill
Method:
1. Wash the fish and thoroughly dry.
2. Mix sugar, salt, pepper and fennel in a bowl.
3. 1/4 of the mixture spread on the bottom of the dish / pan in which you will marinate the fish.
4. Place the fish down the skin on spreaded mixture.
5. The rest of the marinade spread evenly over the fish with the citrus zests.
6. Sprinkle whole with orange juice.
7. Cover the fish with baking paper and press with the board or plate.
8. Put in the refrigerator for 24-48 hours.
9. After this time, take off the excess marinade with a knife.
10. Finished fish cut into very thin slices and serve on sandwiches.

Mustard-Honey Sauce:
1. Mix all ingredients.
2. Serve with marinated salmon.

Enjoy!




























W akcji: Kuchnia skandynawska 2017

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam łososia w ten sposób, a tak jak piszesz, w Skandynawii to bardzo popularna przystawka. Podoba mi się Twoja wersja! Dziękuję za dodanie jej do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz z przygotowywaniem łososia w ten sposób i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić :) dzięki! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...