piątek, 10 listopada 2017

Rozgrzewająca herbata na listopadową słotę

Listopad jaki jest, każdy widzi.
Z jednej strony szary, ponury, chłodny, pachnący dymem i mokrymi liśćmi, a z drugiej pełen ciepłych swetrów o pięknych splotach, pachnących świeczek i malutkich lampek wprowadzających przytulny nastrój.
Do tej jaśniejszej strony Listopada polecam jeszcze jakiś miły koc, dobrą książkę i szklankę albo kubek pysznej herbaty!
Na przykład tej z imbirem, goździkami, bardzo jesiennym jabłkiem i lekko letnimi malinami i jeżynami (zachomikowanymi w zamrażarce na potrzeby właśnie takich umilaczy ;)).
Rozgrzewa i rozlewa po wnętrzu miodową falę miłostek szeleszczących złotymi liśćmi.
I pewnie, że można na taką herbatę sobie gdzieś wyjść do herbaciarni, czy innego miłego miejsca ale można też rozkoszować się taką pysznością w zaciszu swoich czterech kątów :)
Rozgośćcie się, właśnie nalewam!







































Herbata z jabłkiem, malinami i imbirem
na 1 szklankę
Potrzebujesz:

  • 1 torebkę dobrej jakości czarnej herbaty
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • 1/4 małego jabłka
  • 4 goździki
  • 5-6 mrożonych malin/ jeżyn
  • wrzątek
  • miód do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Do szklanki włóż plasterki imbiru, goździki, herbatę i pokrojone na małe cząstki jabłko - zalej wrzątkiem i odstaw na 3min.
2. Wyjmij torebkę herbaty ze szklanki.
3. Dodaj maliny i delikatnie rozgnieć je łyżką o ścianki szklanki.
4. Posłódź miodem według uznania.

Smacznego!








































Apple, raspberries and ginger tea
for 1 glass
Ingredients:
  • 1 bag of good quality black tea
  • 5 slices of fresh ginger
  • 1/4 small apple
  • 4 cloves
  • 5-6 frozen raspberries / blackberries
  • boiling water
  • honey to taste
Method:
1. Put ginger slices, cloves, tea and small pieces of apple into the glass - add boiling water and leave for 3 minutes.
2. Remove the tea bag from the glass.
3. Add raspberries and gently smash them with a spoon against the glass wall.
4. Add honey to taste.

Enjoy!


3 komentarze:

  1. Tasty recipe, I will try it!
    Follow x Follow? Let me know on my blog :)

    https://mytesterfood.blogspot.it/2017/07/tartufoni-di-ricotta-e-cacao.html

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też teraz taka króluje, nawet się dzisiaj zastanawiałam nad zrobieniem zdjęć i wrzuceniem na bloga :) To takie proste zrobić taką pyszną herbatkę, a tyle radości! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle radości i tyle pyszności! :D To świetny czas, żeby zabalować z herbatą! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...