poniedziałek, 11 grudnia 2017

Ciasteczka Świętego Mikołaja

Na pewno wielu z Was zbiera już pomysły na oprawę świątecznych stołów.
W radio coraz częściej można usłyszeć zimowe przeboje nastrajające na nadchodzący czas tonący w zapachu choinki, świetle pierwszej gwiazdki i melodiach ulubionych kolęd.
Okrąglutki, starszy pan z siwą brodą i w czerwonym wdzianku, którego z taką ekscytacją będą wypatrywać najmłodsze buzie, pakuje już swój ogromny, bezdenny wór, żeby móc sprawić odrobinę radości małym i dużym w ten magiczny wieczór :)
Czeka go przeogromna, coroczna wyprawa przez wszystkie kontynenty i miliony wśliźnięć przez kominy.
Masa pracy, nie ma co!
Dlatego też w niejednym domu będzie czekać na niego małe podziękowanie i pokrzepienie na dalszą drogę w postaci szklanki mleka i paru ciasteczek :)
I właśnie z idealnymi ciasteczkami na tę okazję przybywam dzisiaj!
Kruche i delikatnie wilgotne w samym środku słodkie, z czekoladą, lekko przetrącone solą...och! :D
Ze szklanką mleka rozpływają się w ustach i z pewnością dodadzą Mikołajowi pary do dalszej drogi!
A do pieczenia tych kruchych pysznotek dorzucam jedną z bardzo mikołajowych piosenek, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego czasu :)










































Ciasteczka Świętego Mikołaja
Potrzebujesz:
  • 135g miękkiego masła
  • 100g brązowego cukru Demerara
  • 80g białego cukru
  • 1 jajko
  • 235g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli 

Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę.
2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość.
3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia.
4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto.
5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
6. Schłodzone ciasto krój w plastry grubości 1cm i okładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
7. Każdy ciasteczkowy plaster oprósz delikatnie solą.
8. Piecz w 180*C przez 10min.

Smacznego!







































Santa's chocolate chips cookies
Ingredients:

  • 135g of soft butter
  • 100g Demerara brown sugar
  • 80g of white sugar
  • 1 egg
  • 235g of wheat flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 100g of dark chocolate
  • pinch of salt

Method:
1. Whisk the butter with brown and white sugar into a fluffy mass.
2. Crack the egg into a butter mass and mix it thoroughly.
3. Sift the flour and baking powder through the sieve, mix everything with a spatula until combine.
4. Chop the chocolate and add to the dough along with salt - knead a smooth dough.
5. Form a rolling pin from the dough, wrap with plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.
6. Cut chilled dough into slices 1 cm thick and place on a baking tray lined with baking paper in quite large intervals.
7. Gently sprinkle each cookie slice with a little salt.
8. Bake at 180 * C for 10 minutes.

Enjoy!





8 komentarzy:

  1. Justynką, czy ten cukier jest jakiś szczególny, czy można użyć dowolnego brązowego? Bardzo fajne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! :) cukier może być dowolny, ważne, żeby to był jasny brązowy, a nie ciemny :)

      Usuń
  2. Ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Domowe ciastka są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...