W radio coraz częściej można usłyszeć zimowe przeboje nastrajające na nadchodzący czas tonący w zapachu choinki, świetle pierwszej gwiazdki i melodiach ulubionych kolęd.
Okrąglutki, starszy pan z siwą brodą i w czerwonym wdzianku, którego z taką ekscytacją będą wypatrywać najmłodsze buzie, pakuje już swój ogromny, bezdenny wór, żeby móc sprawić odrobinę radości małym i dużym w ten magiczny wieczór :)
Czeka go przeogromna, coroczna wyprawa przez wszystkie kontynenty i miliony wśliźnięć przez kominy.
Masa pracy, nie ma co!
Dlatego też w niejednym domu będzie czekać na niego małe podziękowanie i pokrzepienie na dalszą drogę w postaci szklanki mleka i paru ciasteczek :)
I właśnie z idealnymi ciasteczkami na tę okazję przybywam dzisiaj!
Kruche i delikatnie wilgotne w samym środku słodkie, z czekoladą, lekko przetrącone solą...och! :D
Ze szklanką mleka rozpływają się w ustach i z pewnością dodadzą Mikołajowi pary do dalszej drogi!
A do pieczenia tych kruchych pysznotek dorzucam jedną z bardzo mikołajowych piosenek, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego czasu :)
Ciasteczka Świętego Mikołaja
Potrzebujesz:
- 135g miękkiego masła
- 100g brązowego cukru Demerara
- 80g białego cukru
- 1 jajko
- 235g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę.
2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość.
3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia.
4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto.
5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
6. Schłodzone ciasto krój w plastry grubości 1cm i okładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
7. Każdy ciasteczkowy plaster oprósz delikatnie solą.
8. Piecz w 180*C przez 10min.
Smacznego!
Santa's chocolate chips cookies
Ingredients:
- 135g of soft butter
- 100g Demerara brown sugar
- 80g of white sugar
- 1 egg
- 235g of wheat flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 100g of dark chocolate
- pinch of salt
Method:
1. Whisk the butter with brown and white sugar into a fluffy mass.
2. Crack the egg into a butter mass and mix it thoroughly.
3. Sift the flour and baking powder through the sieve, mix everything with a spatula until combine.
4. Chop the chocolate and add to the dough along with salt - knead a smooth dough.
5. Form a rolling pin from the dough, wrap with plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.
6. Cut chilled dough into slices 1 cm thick and place on a baking tray lined with baking paper in quite large intervals.
7. Gently sprinkle each cookie slice with a little salt.
8. Bake at 180 * C for 10 minutes.
Enjoy!
Mmm, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJustynką, czy ten cukier jest jakiś szczególny, czy można użyć dowolnego brązowego? Bardzo fajne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) cukier może być dowolny, ważne, żeby to był jasny brązowy, a nie ciemny :)
UsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę! :)
UsuńCiastka wyglądają bardzo apetycznie. Domowe ciastka są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńO tak, nie ma to jak domowe :) dziękuję!
Usuń