Gęsta, sycąca, pełna aromatów i pysznych dodatków i...czarna!
A to wszystko dzięki głównemu składnikowi zupy, czyli czarnej fasoli, jednej z najbogatszych roślin strączkowych w witaminy, minerały, a także błonnik i białko roślinne.
Jest świetna i naprawdę smaczna :)
Ta lekko pikantna zupa dobrze się sprawdzi jako ciepłe wsparcie tych zaśnieżonych dni zimowej wiosny lub wiosennej zimy ;)
Popularna na Kostaryce i często podawana z ugotowanym na twardo jajkiem.
Tak podałam ją też ja, a idąc w ślad za Jamie Oliverem dorzuciłam jeszcze wspaniałą salsę feta+chili i limonka i chrupiące kawałki tortilli do zagryzania i nabierania fasoli.
Wierzcie lub nie ale to czarne niebo w gębie! :)
Różnorodność tekstur i smaków tak wspaniale się uzupełniających daje niezłego kopa i mnóstwo energii!
A jeśli uda Wam się znaleźć czarną fasolę w puszce to wybierzcie tę wersję do przygotowania tej zupy, gotowanie skróci się o czas jej namaczania i gotowania do miękkości :)
Kostarykańska zupa z czarnej fasoli z jajkiem i salsą
Potrzebujesz:
- 2 puszki czarnej fasoli /1 szklankę suchej czarnej fasoli - namocz w wodzie (tyle, aby zakryła fasolę) przez noc
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili
- sól do smaku
- 4 jajka
Salsa:
- 1/2 limonki
- 50g sera feta
- 1/2 czerwonego chili
- 5 listków bazylii + do podania
Dodatkowo:
- placki tortilli
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę.
2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min.
3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła.
4. Dolej 1 1/2 szklanki wody, dopraw tymiankiem, pieprzem cayenne/ chili i solą i gotuj całość przez 30min. lub do miękkości fasoli.
5. Rozgnieć niedbale składniki zupy tłuczkiem do ziemniaków i dobrze zamieszaj aby całość była gęstsza.
6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez 6-8min - nie mieszaj!
7. Podpiecz tortille z obu stron a suchej patelni.
Salsa:
1. Usuń pestki z papryczki chili i bardzo drobno ją posiekaj.
2. Dodaj pokruszoną fetę i porwane liście bazylii - całość dokładnie ze sobą przesiekaj.
3. Skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
4. Podawaj do zupy razem z podpieczoną tortillą, listkami bazylii i dodatkowymi kroplami oliwy z oliwek.
Smacznego!
Costa Rican black bean soup
Ingredients:
- 2 cans of black beans / 1 cup of dry black bean - soak in water (enough to cover the beans) overnight
- 2 medium onions
- 2 cloves of garlic
- 2 stalks of celery
- 1 red pepper
- 1 yellow pepper
- 2 bay leaves
- 1 teaspoon of dried thyme
- 1/2 teaspoon of cayenne pepper / chili powder
- salt to taste
- 4 eggs
Salsa:
- 1/2 limes
- 50g feta cheese
- 1/2 red chili
- 5 basil leaves + extra to serve
Additionally:
- tortillas
- olive oil
Method:
1. Dice onions, garlic, celery and deseeded peppers very finely.
2. In a large saucepan, warm up 2 tablespoons of oil and fry chopped vegetables with bay leaves for about 10-15 minutes.
3. Pour the beans into the saucepan, along with the liquid or soaked beans along with the water in which they soaked.
4. Add 1 1/2 glass of water, season with thyme, cayenne pepper / chili and salt and cook for 30 minutes. or until the beans are soft.
5. Mash the soup ingredients carelessly with a potato pestle and mix well so that the whole is thicker.
6. Put the eggs directly into the soup, each in a different place and cook for 6-8min - do not mix!
7. Heat up tortillas on both sides on a dry pan.
Salsa:
1. Remove the seeds from the chili pepper and chop it finely .
2. Add the crumbled feta cheese and torn basil leaves - chop everything nicely along with chopped chili.
3. Drizzle with lime juice and olive oil.
4. Serve salsa aside the soup with hot tortilla, basil leaves and extra drops of olive oil.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz