czwartek, 12 kwietnia 2018

Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką

Widzicie tę wiosnę?
Tę lekkość i zwiewność, które w końcu tu dotarły?
A to ciepło? :D
Tak samo jak nie mogłam doczekać się wiosennej aury, tak samo tęskniłam do lekkości i kolorów na talerzu.
Z tej okazji przed państwem kolorowe, lekkie i przepyszne placuszki warzywne pełne wiosennego wigoru! :)
Do tego orzeźwiający kleks dipu jogurtowo-limonkowego ze świeżymi ziołami i zwieńczenie w postaci kawałka wędzonego na zimno łososia.
Całość kolorowa, energetyczna i pyszna!
Zaczynając od chrupiącej, warzywnej podstawy z placuszków, przez wyrazisty kremowy dip z orzeźwiającą limonką, aż do słonego akcentu w postaci łososia...to smakowita wyprawa przez tekstury i różnorodne smaki, które połączone razem tworzą lekkie, pyszne i sycące danie początku wiosny :)
Buzią pełną tych pyszności spokojnie można wkroczyć w pełną wiosnę!








































Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką
Potrzebujesz:
  • 700g ziemniaków
  • 1 młodą cukinię
  • 3 marchewki
  • 2 cebulki dymki (całe, ze szczypiorem)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 płaskie łyżeczki soli + 1 do wyciągnięcia soków
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • olej
Dip:
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego
  • skórka i sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
Do tego:
  • kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
  • roszponka (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki.
2. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub użyj malaksera- dużo szybciej), przełóż do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, wymieszaj warzywa z 1 łyżeczką soli i odstaw na 15min.
3. Odciśnij przez ściereczkę jak największą ilość soków z warzyw.
4. Cebulkę dymkę poszatkuj wraz ze szczypiorek i dodaj do odciśniętych warzyw.
5. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy - dokładnie wymieszaj całość.
6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju.
7. Formuj placuszki i układaj na blasze w niewielkich odstępach - skrop olejem delikatnie z wierzchu.
8. Piecz 30min. w 200*C.

Dip:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw solą do smaku.
2. Podawaj do upieczonych placuszków razem z wędzonym łososiem.

Smacznego!








































Baked vegetable cakes with smoked salmon and lime dip
Ingredients:
  • 700g potatoes
  • 1 young zucchini
  • 3 carrots
  • 2 spring onions (whole, with chives)
  • 1 egg
  • 2 heaped tablespoons of corn flour
  • 1 heaped teaspoon of dried thyme
  • 2 teaspoons salt + 1 to draw juices
  • 1 teaspoon of black ground pepper
  • Oil
Lime dip:
  • 5 tablespoons of natural Greek yogurt
  • zest and juice from 1/2 lime
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1/2 tablespoons chopped chives
  • salt to taste
Additionally:
  • several slices of cold smoked salmon
  • lamb's lettuce (optional)
Method:
1. Peel the potatoes and carrots.
2. Grate all vegetables on a large mesh grater (or use the blender - much faster), place them in a bowl lined with a cotton cloth and then mix veggies with 1 teaspoon of salt, set aside for 15 minutes.
3. Squeeze as much vegetable juice as possible through the cloth.
4. Chop spring onions with the chives and add to vegetables.
5. Add flour, egg and spices - mix thoroughly.
6. Lay the baking tray with baking paper and brush with a thin layer of oil.
7. Form cakes and place on the baking sheet in small intervals - sprinkle veggie cake's tops with oil gently.
8. Bake 30mins at 200 * C.

Dip:
1. Mix all the ingredients together and season with salt to taste.
2. Serve with baked veggie cakes along with smoked salmon.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Przepiękne danie! I zakładam, że przepyszne. Placuszki w ciekawym wydaniu, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z talerzy znikają w mgnieniu oka! :D dziękuję! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...