Pierwszą, młodziusieńką i obwieszczającą okolicy, że oto już naprawdę wiosna - botwinkę.
Zagarnęłam więc jeszcze pęczek tej zieloności do torby.
Pomyślałam, że skoro taka pierwsza, najmłodsza i najświeższa, to niech będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:)
A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość z bladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :)
W podstawie sosu rozpustne mascarpone, w dodatkach aromatyczna moc świeżego koperku i niewielki, jednakże bardzo wyrazisty rzut kruszonego koziego sera.
Uważajcie jednak na to danie, bo jak już się zacznie je jeść...to ciężko się od niego oderwać ;)
Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem
Potrzebujesz:
Naleśniki bez glutenu:
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 15g mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 300ml mleka
- szczypta soli
- 20g roztopionego masła
- olej do smażenia
Farsz:
- 1 pęczek botwiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 400g mięsa z piersi kurczaka (ok. 2 sztuki)
- 185g Mascarpone
- 100ml wody
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
- kozi niefermentowany ser (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki:
1. W misce wymieszaj wszystkie mąki i dodaj resztę składników na naleśniki- zmiksuj/ wymieszaj całość na gładkie ciasto i odstaw na 20min.
2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cienkie naleśniki.
Farsz:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z cebulą - smaż ok. 10min, często mieszając.
3. Na patelnię wlej wodę i dodaj mascarpone i tymianek- wymieszaj i poczekaj, aż mascarpone się rozpuści.
4. Botwinę umyj i poszatkuj w paski (buraczki też) - dodaj na patelnię z kurczakiem, wymieszaj i przykryj pokrywką - duś do momentu, aż łodygi i buraczki będą miękkie.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koperek - wymieszaj.
6. Podawaj z naleśnikami i kruszonym kozim serem.
Smacznego!
Spring chard and creamy chicken crepes
Ingredients:
Glutenfree crepes:
- 50g rice flour
- 50g of corn flour
- 15g of potato flour
- 2 large eggs
- 300ml milk
- pinch of salt
- 20g of melted butter
- frying oil
Stuffing:
- 1 bunch of young chard
- 1 onion
- 2 cloves of garlic
- 1 tablespoon of oil
- 400g chicken breast (about 2 breasts)
- 185g Mascarpone
- 100ml of water
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon of fresh chopped dill
- goat cheese, unfermented (optional)
Method:
Crepes:
1. In a bowl, mix all the flour and add the rest of the crepes ingredients - mix everything into a smooth dough and leave for 20 minutes.
2. Heat a small amount of oil in the pan and fry thin crepes.
Stuffing:
1. Peel onions and garlic and dice finely, put in a frying pan with hot oil.
2. Cut chicken breasts into cubes and put on the pan with onion - fry for about 10 minutes, stirring frequently.
3. Pour water into the pan, add mascarpone and thyme - mix and wait until mascarpone is dissolved.
4. Wash chard and cut into strips - add to the pan with chicken, mix and cover with a lid - cook until chard stems are soft.
5. Season to taste with salt and pepper, add dill - mix.
6. Serve with crepes and crumbled goat cheese.
Enjoy!
Wiosennie i pysznie! zdrowo i aromatycznie. Świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :)
UsuńDobry pomysl na wykorzystanie maki ryzowej, ktora kiedys kupilam w nadmiarze do jakiegos zapomnianego projektu, a teraz zalega w szafce :-) Cudne nalesniczki, wygladaja bardzo kuszaco :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) u mnie w domu mąki bezglutenowe też często długo siedzą w szafce, więc staram się wykorzystywać na różne sposoby :) Polecam te naleśniki, bo są naprawdę delikatne :)
Usuń