wtorek, 16 października 2018

Dyniowe muffiny ze śliwką

Dookoła piękna, rudo-złota jesień, dlatego, żeby jeszcze trochę wzmocnić tę feerię przedstawiam Wam dziś pyszne, wilgotne muffiny w równie jesiennych kolorach.
Pierwszy wspólny wypiek z moim Ulubionym Człowiekiem, w tle Rod Steward ze swoim ciepłym głosem, a w powietrzu zapach cynamonu, słodkich węgierek i pieczonej dyni.
Jesienne hygge, jak się patrzy! :)
Każda krągła, ciężka od dyniowego puree muffinka, kryje w swoim środku pękaty, fioletowy klejnot wypełniony cynamonowym cukrem.
Pyszne, proste i pełne złotej poświaty tegorocznego Października :)
Idealne do popołudniowej kawy i do zabrania w drogę.
Miksujcie składniki, czas na słodką chwilę błogości z soczystą śliwką!








































Dyniowe muffiny ze śliwką
na ok. 12 muffinek
Potrzebujesz:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki dyniowego puree
  • 100g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
Dodatkowo:
  • ok. 12 śliwek węgierek
  • mieszanka 1,5 łyżeczki cukru z 1 łyżeczką cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki na muffiny na jednolitą masę.
2. Wypełnij masą papilotki do 3/4 wysokości.
3. Natnij każdą śliwkę, wyjmij pestkę i w jej miejsce nasyp 2 szczypty cynamonowego cukru.
4. Złóż śliwkę w całość i wciśnij w ciasto w papilotce, ogonkiem do góry.
5. Muffiny piecz w 180*C przez 20min.

Smacznego!









































Pumpkin muffins with plums
Ingredients:
  • 1 and 3/4 cup of flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 tablespoon of vanilla sugar
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1/2 a teaspoon of ground ginger
  • 3/4 cup of sugar
  • 4 tablespoons pumpkin puree
  • 100g butter (melted)
  • 2 eggs
  • 70ml milk
Additionally:
  • about 12 plums
  • a mixture of 1.5 teaspoons of sugar with 1 teaspoon of cinnamon
Method:
1. In a large bowl, mix all ingredients for muffins into a homogeneous mass.
2. Fill muffin forms up to 3/4 height with dough.
3. Cut each plum, remove the stone and replace it with 2 pinches of cinnamon sugar.
4. Put the halves of plum together and press into the dough in the paper-cutter, with the tail up.
5. Bake muffins at 180 * C for 20min.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Cudownie odwzorowałaś kolory jesieni z tym daniu, taka "jesień" to tylko poprawia humor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, oj tak! poprawia i to bardzo :) dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...