To, jak zmieniają się kolory, struktury, a tym samym zawartość naszych misek i talerzy w ciągu roku :)
Jak fantastycznie jest łączyć ze sobą własnie te składniki, na które obecnie jest czas i ile frajdy daje inspirowanie się daną porą roku.
Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :)
Jesienny!
Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim i orzechowym smakiem sera Maasdamer.
Do tego delikatne, złote kurki z lekkim rozmarynowym tłem.
Ale żeby nie było za słodko i zbyt mdło...bo przecież jesień wymaga małego rozgrzania, to te wszystkie wspaniałości umoszczone są w gniazdku uwitym z pikantnej rukoli i przełożone mocno pieprznym sosem majonezowym.
Całość upchnięta pomiędzy dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów!
Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią...szkoda przegapić tyle pyszności! :)
Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami
na 3 burgery
Potrzebujesz:
Burgery:
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 40g suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurki:
- 200g kurek
- 1/3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka oleju
- szczypt soli
Sos majonezowy:
- 2 czubate łyżeczki majonezu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 6 plasterków parzonego boczku
- 3 plastry sera Maasdamer
- rukola
- 3 pełnoziarniste bułki
- ketchup
- musztarda
Sposób przyrządzenia:
Burgery:
1. Śliwki suszone pokrój w kosteczkę i wymieszaj dokładnie z mięsem.
2. Dopraw całość musztardą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - dokładnie wymieszaj.
3. Podziel mięso na 3 równe porcje i uformuj kulki - włóż do lodówki na 20min.
4. Z każdej mięsnej kuli uformuj płaskiego burgera i usmaż.
5. Pod koniec smażenia, na każdym burgerze połóż plaster sera i przykryj patenię pokrywką na ok. 1-2min.
Kurki:
1. Kurki oczyść i większe z nich pokrój na mniejsze części.
2. Podsmaż grzyby na oleju z solą i rozmarynem do miękkości grzybów.
Sos majonezowy:
1. Zmieszaj majonez z pieprzem.
Całość:
1. Usmaż plastry boczku na chrupko.
2. Bułki przekrój na pół w poprzek i podgrzej na suchej patelni.
3. Dolną część bułki posmaruj musztardą i ułóż garść rukoli.
4. Na rukoli ułóż burgera z serem, a następnie dwa plastry chrupkiego boczku.
5. Posmaruj łyżeczką sosu majonezowego.
6. Na wierzchu ułóż porcję kurek (ok. 1 łyżki) i przykryj górną częścią bułki posmarowanej ketchupem.
Smacznego!
Autumn burger with dried plums and chanterelles
for 3 burgers
Ingredients:
Burgers:
Burgers:
1. Dice dried plums and mix thoroughly with meat.
2. Season with mustard, pepper, salt and garlic crushed by the press - mix thoroughly.
3. Divide the meat into 3 equal portions and form balls - put in the fridge for 20 minutes.
4. Form meatball in a flat burger and fry.
5. At the end of frying, put a slice of cheese on each burger and cover the pan with a lid for about 1-2 minutes.
Chanterelles:
1. Clean the chanterelles and cut larger ones into smaller parts.
2. Fry the mushrooms in oil with salt and rosemary to the softness of the chanterelles.
Mayonnaise sauce:
1. Mix mayonnaise with pepper.
Whole:
1. Fry the bacon slices until crispy.
2. Cut bread rolls in half across and heat on a dry pan.
3. Brush the bottom of the bread roll with mustard and arrange a handful of rocket salad.
4. On rocket, arrange a burger with cheese and then two slices of crispy bacon.
5. Brush with a spoon of mayonnaise sauce.
6. On top, put a portion of the chanterelles (about 1 tablespoon) and cover with the top of a roll brushed with ketchup.
Enjoy!
5. Pod koniec smażenia, na każdym burgerze połóż plaster sera i przykryj patenię pokrywką na ok. 1-2min.
Kurki:
1. Kurki oczyść i większe z nich pokrój na mniejsze części.
2. Podsmaż grzyby na oleju z solą i rozmarynem do miękkości grzybów.
Sos majonezowy:
1. Zmieszaj majonez z pieprzem.
Całość:
1. Usmaż plastry boczku na chrupko.
2. Bułki przekrój na pół w poprzek i podgrzej na suchej patelni.
3. Dolną część bułki posmaruj musztardą i ułóż garść rukoli.
4. Na rukoli ułóż burgera z serem, a następnie dwa plastry chrupkiego boczku.
5. Posmaruj łyżeczką sosu majonezowego.
6. Na wierzchu ułóż porcję kurek (ok. 1 łyżki) i przykryj górną częścią bułki posmarowanej ketchupem.
Smacznego!
Autumn burger with dried plums and chanterelles
for 3 burgers
Ingredients:
Burgers:
- 400g of minced beef
- 40g of dried California plums
- 1 heaped teaspoon of brown mustard
- 1 large clove of garlic
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 200g chanterelles
- 1/3 teaspoon of chopped fresh rosemary
- 1 teaspoon of oil
- pinch of salt
- 2 heaped teaspoons of mayonnaise
- 1/2 teaspoon of pepper
- 6 slices of smoked bacon
- 3 slices of Maasdamer cheese
- rocket salad
- 3 whole-wheat bread rolls
- ketchup
- mustard
Burgers:
1. Dice dried plums and mix thoroughly with meat.
2. Season with mustard, pepper, salt and garlic crushed by the press - mix thoroughly.
3. Divide the meat into 3 equal portions and form balls - put in the fridge for 20 minutes.
4. Form meatball in a flat burger and fry.
5. At the end of frying, put a slice of cheese on each burger and cover the pan with a lid for about 1-2 minutes.
Chanterelles:
1. Clean the chanterelles and cut larger ones into smaller parts.
2. Fry the mushrooms in oil with salt and rosemary to the softness of the chanterelles.
Mayonnaise sauce:
1. Mix mayonnaise with pepper.
Whole:
1. Fry the bacon slices until crispy.
2. Cut bread rolls in half across and heat on a dry pan.
3. Brush the bottom of the bread roll with mustard and arrange a handful of rocket salad.
4. On rocket, arrange a burger with cheese and then two slices of crispy bacon.
5. Brush with a spoon of mayonnaise sauce.
6. On top, put a portion of the chanterelles (about 1 tablespoon) and cover with the top of a roll brushed with ketchup.
Enjoy!
W akcji:
Wyglada wyjatkowo ♥
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) w smaku jest podobny :D
UsuńWspaniały burger wart grzechu:)
OdpowiedzUsuńto prawda! :) dziękuję :)
UsuńO to jest burger na wypasie i ja chętnie ugryzłabym całego! Jesienne smaki idealnie się w nim komponują! To burger marzeń!
OdpowiedzUsuńOch! Bardzo dziękuję za tak miłe słowa! :)
UsuńAle pięknie się prezentuje! Zjadłabym z wielką chęcią, cudne foty!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńwyglądają nieziemsko, nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :D burgery naprawdę warte zachodu! ;D
UsuńO mama mia!! Chcę takiego burgerka 😉extra przepis 🙂 kopiuje 💓
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) udanego pichcenia! :)
UsuńŚwietne połączenie i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki, bardzo mi miło :)
UsuńTakiego burgera jeszcze nie jadłam. Zapowiada się uczta nie tylko dla oka. To połączenie kurek ze śliwką musi podkręcać smak mięsa.
OdpowiedzUsuńO tak! połączenie tych składników jest naprawdę genialne :D
Usuńcudne zdjęcia! burger wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńogromne dzięki! :D
UsuńWygląda obłędnie. Na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńto prawda! polecam spróbować, jest przepyszny! :D
UsuńBardzo apetyczny burger!
OdpowiedzUsuńAle obłędnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki! :D
UsuńWow! Cudowności! Jesienna pychota! :)
OdpowiedzUsuńto prawda, udał się jak nie wiem co! :D dziękuję :)
UsuńWygląda niesamowicie <3 Pyszny burger i fantastyczne fotografie...
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :D
Usuń