No cóż...kiedyś w końcu chłód i szaruga przyjść muszą ale płakać nie będę, bo zdążyłam ozłocić tą piękną jesienią całe swoje wnętrze i naprawdę lubię to uczucie, kiedy z gorącą herbatą, owinięta kocem lub w ulubionym swetrze patrzę na jesienną ulewę przez okno, które dzielnie trzyma się we framugach, przy każdym kolejnym podmuchu wiatru :)
Dlatego w podziękowaniu za ten złoty, ciepły czas zapraszam na iście jesienną tartę pełną świeżych grzybów leśnych i pora, na kruchym spodzie z żółtym serem.
Delikatne grzyby podsmażone z lekko słodkim porem pod jogurtową pierzynką to zapowiedź leśnej przygody w każdym kęsie!
No i serowy spód, który nie dość, że wspaniale podbija smak farszu, to chrupie tak samo radośnie, jak suche gałązki i szyszki podczas leśnego spaceru.
Nie dajcie się prosić i siadajcie do stołu, tarta złotej jesieni czeka!
Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem
Potrzebujesz:
Na spód:
- 100 g masła, zimnego
- 50 g śmietany 18%
- 50 g startego sera żółtego
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Na farsz:
- 1 duży por
- 300g świeżych grzybów leśnych
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych składników.
2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min.
3. Wylep schłodzonym ciastem formę do tarty, ponakłówaj obficie widelcem i piecz 15min. w 200*C.
Farsz:
1. Pora pokrój w talarki i podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości oleju.
2. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki - dodaj do pora i smaż do miękkości.
3. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem - wymieszaj.
4. Wyłóż całość na podpieczony spód i rozłóż równomiernie.
5. W misce roztrzep jajka i wymieszaj z jogurtem, śmietaną i przyprawami.
6. Jogurtową masą zalej równo grzyby z porem.
7. Piecz ok. 30min. w 200*C.
Smacznego!
A simple tart with forest mushrooms and leek
Ingredients:
Crust with cheese:
- 100 g butter, cold
- 50 g cream 18%
- 50 g grated cheese
- 150 g of wheat flour
- pinch of salt
For stuffing:
- 1 big leek
- 300g of fresh forest mushrooms
- oil for frying
- 1/3 a teaspoon of salt
- 1/3 teaspoon of pepper
- 2 pinches of dried thyme
- 200g of natural yogurt
- 100g cream 18%
- 2 eggs
- 2 pinches of salt
- 2 pinches of pepper
Method:
Crust:
1. Quickly knead the dough with using all crust ingredients.
2. Form a ball from the cake, wrap with plastic wrap and put in the fridge for 20 minutes.
3. Roll out the chilled pastry, thinly and place it in the tart form.
4. Make plenty of holes with a fork and bake for 15 minutes in 200*C.
Stuffing:
1. Cut leek in slices and fry until tender on a small amount of oil.
2. Clean the mushrooms and cut into slices - add to the leek and cook until tender.
3. Season the whole with salt, pepper and thyme - mix well.
4. Place the whole on baked crust and spread it evenly.
5. In a bowl, whisk eggs and mix with yogurt, cream and spices.
6. Pour the yoghurt mixture on mushrooms and leek.
7. Bake about 30 minutes. at 200 * C.
Enjoy!
Uwielbiam grzyby i myślę, aby z czasem podjąć się robienia tarty. To połączenie wydaje mi się bardzo ciekawe i smaczne przede wszystkim. Zapowiada się wspaniale.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Tę tartę mogę z powodzeniem polecić każdemu, kto lubi grzyby i ciekawy smak :) Pory nadają słodyczy i świeżości daniu, a ser w cieście podbija smak grzybów :) Całość jest naprawdę prosta i smakowita.
Usuń