niedziela, 4 listopada 2018

Drożdżowe jeże cynamonowe z jabłkami

Jeżeli szukacie sposobu na przytulne i kreatywne spędzenie czasu w kuchni albo po prostu macie ochotę, na drożdżową słodkość w jesiennym klimacie, to dobrze trafiliście.
Bo dziś przy blogowym stole nie lada goście!
Rodzinka drożdżowych, cynamonowych jeży radośnie tupta po blacie z brzuszkami pełnymi soczystych jabłek oprószonych imbirem i gałką muszkatołową.
Tylko czekają, żeby móc ocieplić Wasze kuchnie wspaniałym zapachem, który unosi się podczas wypiekania tych małych koleżków :)
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kolce smakowicie chrupią, kryjąc w swoim wnętrzu mięciutkie wnętrze bułeczki i ciepłe, aromatyczne jabłka.
Do tego ulubiona herbata i jesienna słodycz gotowa :)
Warto zaprosić do wspólnego pieczenia najmłodszych.
Kiedy ktoś starszy będzie nacinał grzbiety jeży, tworząc smakowite kolce, dzieci na pewno z radością ubogacą jeże o goździkowe oczy.
Wspólne gotowanie nie tylko rozwija i uczy ale także zostawia w głowie ciepłe wspomnienie.
Róbcie zaczyn i krójcie jabłka, czas na pyszną zabawę z drożdżowymi jeżami! :D







































Drożdżowe jeże cynamonowe z jabłkami
na 6-7 bułeczek
Potrzebujesz:
  • 100ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 10g świeżych droźdzy
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 40g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 jabłka
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 14 goździków
Sposób przyrządzenia:

1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem.
2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj jaja i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto.
3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę.
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia.
5. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
6. Nadzienie: Wymieszaj jabłka z imbirem, gałką muszkatołową i cukrem.
7. Podziel ciasto na 6-7 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5cm.
8. Na środek każdego drożdżowego placka ułóż porcję jabłek (ok. 1 łyżki) i dokładnie zlep.
9. Układaj bułeczki zlepieniem do dołu i palcami uformuj nosek jeży.
10. Płytko i pod kątem przecinaj ciasto przy pomocy nożyczek tak, aby utworzyć kolce - postaraj się nie przeciąć na wylot.
11. W miejsce oczu wbij goździki.
12. Piecz 20min. w 180*C.

Smacznego!








































Yeast cinnamon hedgehog with apples
for 6-7 rolls
Ingredients:
  • 100ml of milk
  • 3 teaspoons of sugar
  • 10g of fresh dries
  • 300g flour
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 2 eggs
  • 40g butter
  • pinch of salt
Filling:
  • 3 apples
  • 2 heaped teaspoons of sugar
  • 1/2 a teaspoon of ground ginger
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • a few drops of lemon juice
  • 14 carnations
Method:
1. Dissolve thoroughly yeast with sugar in a warm milk.
2. In a bowl, mix together all the dry ingredients of the dough, add eggs and gradually add the yeast mixture, knead the dough.
3. When the dough is fairly compact, add melted butter and make a flexible dough.
4. Cover the dough with a cloth and leave in a warm place for about 30 minutes to rise.
5. Stuffing: Peel apples and dice, finely.
6. Stuffing: Mix apples with ginger, nutmeg and sugar.
7. Divide the dough into 6-7 equal parts and roll out each of them into a circle with a thickness of approx. 0.5 cm.
8. At the center of each yeast cake, place a portion of apples (about 1 tablespoon).
9. Stick thoroughly the filled buns and put on a baking tray lined with baking paper- necessarily sticked part at the bottom - form the nose of the hedgehog with your fingers.
10. Not too deep and at an angle cut the dough with scissors so that you create spikes - try not to cut through.
11. Make hedgehoges' eyes with carnations.
12. Bake 20min at 180*C.

Enjoy!



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...