Ma to na celu edukowanie dzieci, młodzieży, jak i reszty społeczeństwa w zakresie zdrowego i zbilansowanego jedzenia, jak i zrzeszania restauratorów, którzy tego dnia zapraszają nie tylko do stołów ale często także do swoich restauracyjnych kuchni :)
A ja zapraszam na inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a, przepyszne i zdrowe kotleciki z cukinii, marchewki i sera halloumi!
Tak! Halloumi nie musi być tylko grillowane albo smażone (choć w takiej formie jest wspaniałe), bo świetnie nadaje się jako jeden ze składników mieszanych pyszności.
Do tego dużo świeżych ziół i dip jogurtowy z pikantną srirachą.
Kęs delikatnego kotlecika z chrupiącą otoczką z kleksem jogurtowego sosu i sałaty polanej dobrą oliwą to absolutna wspaniałość z lekko greckim tłem.
Może to właśnie dlatego podczas jedzenia wydaje się, jakby kubeczki smakowe tańczyły właśnie Zorbę smakowitości...? ;)
Ogromnie polecam Wam ten pyszny i bardzo świeży zestaw smaków!
Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią
Potrzebujesz:
- 2 duże marchewki
- 1 mała cukinia
- 500g sera halloumi
- 2 jajka
- 3 cebule dymki / 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry/ natki pietruszki
- 2-4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do tego:
- 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- sos sriracha lub inny pikantny
- liście sałaty
- rzodkiewki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa umieść w sitku lub durszlaku, posól i odstaw na 10-15min, aż puszczą soki.
4. Posiekaj zioła i zetrzyj halloumi na tarce o dużych oczkach.
5. Odciśnij nadmiar soku z warzyw bardzo dokładnie.
6. Do warzyw dodaj wszystkie zioła, starty ser, jajka i bułkę tartą (tyle, żeby masa była zwarta) - dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż do lodówki na 20min.
8. Formuj kotleciki z warzywnej masy i smaż z obu stron na ciemno złoty.
Do tego:
1. Wymieszaj jogurt grecki ze srirachą lub innym ostrym sosem według uznania.
2. Liście sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
3. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki - wymieszaj z sałatą i dopraw solą i pieprzem.
4. Sałatkę skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
Herb cakes with zucchini and halloumi cheese
Ingredients:
Ingredients:
- 2 large carrots
- 1 small zucchini
- 500g halloumi cheese
- 2 eggs
- 3 green onions / 4 tablespoons of chopped thick chives
- 2 tablespoons of chopped mint
- 2 tablespoons chopped coriander / parsley
- 2-4 tablespoons breadcrumbs
- salt and pepper to taste
- oil for frying
Additionally:
- 4 tablespoons of Greek natural yoghurt
- Sriracha sauce or other spicy
- lettuce leaves
- radishes
- olive oil
- salt and pepper to taste
Method:
1. Peel the carrots and grate them with a large mesh grater.
2. Wash zucchini thoroughly and grate on a large mesh grater.
3. Place the vegetables in a sieve or colander, sprinkle with a decent pinch salt and leave for 10-15min, until they release the juices.
4. Chop herbs and grate the halloumi on a large mesh grater.
5. Squeeze out all excess of vegetable juice.
6. Add all herbs, grated cheese, eggs and breadcrumbs to the vegetables (just to make the mass compact) - mix thoroughly.
7. Season to taste with salt and pepper and put in the fridge for 20 minutes.
8. Form cakes from vegetable mass and fry on both sides until dark gold.
Additionally:
1. Mix Greek yoghurt with sriracha or other hot sauce as desired.
2. Wash lettuce leaves, dry and tear into smaller pieces.
3. Wash radishes and cut into slices - mix with lettuce and season with salt and pepper.
4. Sprinkle salad with olive oil.
Enjoy!
W akcji:
Mniam, mniam :) Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńdzięki! :D
UsuńŚwietny pomysł, wyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :) Polecam!
Usuń